Ožanka nať kalamandra
Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. ... více o Ožance
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00161 |
Latinský název | Teucrium chamaedrys |
Bylík.sk | Hrdobarka kalamandra vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

- GLS - na pobočku dostanete do 27.5.
- ONE POINT dostanete do 27.5.
- ONE BOX dostanete do 27.5.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 27.5.
- Balíkovna dostanete do 27.5.
- PPL - na pobočku dostanete do 27.5.
- Zásilkovna - na adresu dostanete do 27.5.
- PPL - na adresu dostanete do 27.5.
- GLS - na adresu dostanete do 27.5.
- ONE - na adresu dostanete do 27.5.
- Balíkovna - na adresu dostanete do 27.5.
Vše o Ožance
Ožanka nať
Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky okolo 30 cm, má čtyřhrannou lodyhu, vstřícné listy pokryté chloupky a půvabné květy, které mohou mít narůžovělý, fialkový či bílý odstín. Plodem je tvrdka. Ožance se daří především v teplejších oblastech, a to na stanovištích s dostatkem slunečního svitu.
Nať bylinky obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, hořčiny, cholin, laktony, tanin, glukosidy, flavonoidy, sculattarin, teucrioresin a další látky. Ožanka patří mezi tradiční léčivé rostliny, v současnosti se však používá zejména ve formě obkladů či v koupelích.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, furantilterpenové laktony, cholin, tanin, teucrioresin, sculattarin, glykosid, flavonoidy.
Výskyt
Ožanku najdeme na mnoha místech v hájích, u cest a na lesních loukách, suchých trávnících, skalnatých stráních, vždy na slunných a teplých místech.
Lidové názvy Ožanky
Tato bylina je též známá pod názvy jako ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle
Příprava Ožanky
Odvar připravíme povařením jedné polévkové lžíce v 1 l vody po dobu 5-15 minut, poté necháme 15 minut vylouhovat. Odvar se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím
Slevy a tipy
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky