Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Pampeliška kořen prášek Smetanka lékařská

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. ... více o Pampelišce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 05625
Latinský názevTaraxacum officinale
Bylík.skPúpava Púpava lekárska koreň prašok

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.

Dostupnost: skladem < 100 g

Vše o Pampelišce

Pampeliška kořen prášek

Pampeliška Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.

Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.

Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. Tento kořen je pomletý najemno.

Výhody práškové formy kořene pampelišky

Výhody mletého kořene pampelišky na prášek oproti hrubě drcenému spočívají především v následujících aspektech:

  • Snadnější zařazení do stravy: Prášek z kořene pampelišky se snadněji zařazuje do různých pokrmů a nápojů, jako jsou smoothie, čaje nebo jogurty. Jemnější konzistence usnadňuje jeho smíchání s ostatními ingrediencemi.

  • Rychlejší a efektivnější uvolňování účinných látek: Mletý prášek z kořene pampelišky má větší povrch, který umožňuje rychlejší a efektivnější uvolňování účinných látek při přípravě čajů nebo jiných nápojů. To zvyšuje jeho terapeutický potenciál.

  • Lehčí dávkování: Prášková forma kořene pampelišky usnadňuje přesnější dávkování, což je důležité při užívání bylinných doplňků stravy, aby byly dosaženy optimální výsledky.

  • Větší pohodlí při užívání: Mletý prášek z kořene pampelišky je méně drsný na sliznice v ústech a v krku, což zvyšuje pohodlí při jeho konzumaci.

I když mletý prášek z kořene pampelišky má několik výhod, je důležité si uvědomit, že hrubě drcený kořen může také poskytnout účinné látky, avšak může být třeba déle louhovat při přípravě čaje či jiných nápojů. Volba mezi těmito dvěma formami závisí na vašich osobních preferencích a způsobu, jakým chcete kořen pampelišky konzumovat.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Pampelišky

adí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná

Příprava Pampelišky

  • Čaj: Přidejte 1-2 čajové lžičky mletého kořene pampelišky do 250 ml vroucí vody. Nechte ho louhovat 10-15 minut (pro drcený kořen může být potřeba delší doba louhování). Poté čaj sceďte a vypijte. Můžete užívat 2-3 šálky čaje denně.

  • Smoothie: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do svého oblíbeného smoothie receptu. Ujistěte se, že prášek je dobře promíchán s ostatními ingrediencemi.

  • Jogurt nebo tvaroh: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do jogurtu nebo tvarohu. Dobře promíchejte a konzumujte.

  • Ovesné kaše nebo müsli: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do ovesné kaše nebo müsli a dobře promíchejte.

  • Polévky nebo omáčky: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do polévky nebo omáčky během vaření, aby se účinné látky uvolnily a kořen se dobře rozpustil.

Vždy se řiďte doporučeným dávkováním a pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky, poraďte se s lékařem před zahájením užívání kořene pampelišky. Také je důležité sledovat, jak vaše tělo reaguje na tuto bylinu, a pokud máte nějaké nežádoucí účinky, přestaňte kořen užívat a poraďte se s odborníkem.

Slevy a tipy

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Co vás zajímá o Pampelišce

    Dotazy k bylinkám

  • Chci se zeptat mám sušený kořen pampelišky na čaj někdo píše uvařit aspoň 15 min někdo zase nevařit aby se neztratili cenné látky, kde je pravda? Zdali jde kořen pampelišky naložit do slivovice.

    Děkuji za váš dotaz ohledně přípravy čaje z kořene pampelišky. Správná příprava závisí na tom, jaké účinky si od čaje slibujete. Tradičně se pro uvolnění aktivních látek z kořene pampelišky doporučuje vaření po dobu asi 10 až 15 minut. Tímto způsobem se z kořene uvolní maximum účinných látek.

    Pokud však preferujete šetrnější přístup k zachování citlivějších složek, je možné kořen pampelišky zalévat vodou o nižší teplotě, jak již děláte, ale je dobré nechat kořen louhovat dostatečně dlouho, klidně i 15 minut a déle.

    Co se týče macerace v slivovici, kořen pampelišky lze skutečně naložit do slivovice nebo jiného lihového základu. Takto připravený macerát může sloužit jako tonikum. Pro lepší extrakci účinných látek by měl kořen pampelišky v slivovici zůstat alespoň několik týdnů, ideálně však několik měsíců.

  • Je prosím lepší tinktura nebo čaj z kořene pampelišky.

    Výběr mezi tinkturou a čajem z kořene pampelišky závisí na vašich preferencích a na účelu užívání. Tinktura z kořene pampelišky je koncentrovaný extrakt, který je obvykle rychlejší a silnější v účinku, neboť alkohol slouží jako výkonný rozpouštědlo pro aktivní látky. Je vhodná pro dlouhodobější užívání v malých dávkách, což může být užitečné pro podporu trávení a funkce jater.

    Čaj z kořene pampelišky je mírnější a vhodný pro každodenní konzumaci. Má příjemnou chuť a jeho příprava je jednoduchá. Působí diureticky (podporuje vylučování vody z těla), pomáhá při problémech s trávením a je dobrým zdrojem vitaminů a minerálů.

    Pokud hledáte něco pro obecné zdraví a wellness, čaj může být příjemnou a uklidňující volbou. Pokud máte konkrétní zdravotní cíl a preferujete rychlejší a intenzivnější účinek, tinktura může být vhodnější. Vždy je dobré také zvážit osobní preference ohledně formy přípravku a způsobu užívání.

  • Prosím o informaci zda na pročištění organismu je vhodnější kořen nebo list pampelišky a v jaké formě.

    Kořen i list pampelišky mají své vlastní výhody a jsou používány k různým účelům.

    • Kořen pampelišky je tradičně používán k podpoře funkce jater a trávicího systému. Má detoxikační účinky a je někdy používán ve formě čaje nebo v práškové formě. Kořen je bohatý na inulin, což je prebiotická vláknina, která podporuje zdravou střevní mikroflóru.

    • List pampelišky je známý svými diuretickými účinky, což znamená, že pomáhá při odstranění přebytečné vody z těla. Listy jsou bohaté na vitaminy, zejména na vitamin K, a také obsahují některé minerální látky jako draslík.

    Obě formy lze použít ve formě čaje, prášku nebo jako doplněk stravy v kapslích. Některé lidé preferují užívat kombinaci obou, aby získali širokou škálu potenciálních zdravotních výhod.

    Je dobré si uvědomit, že ačkoliv pampeliška je obvykle považována za bezpečnou, mohou u některých lidí nastat alergické reakce nebo interakce s léky. Proto je vždy dobré konzultovat použití jakéhokoli bylinného doplňku s lékařem, zejména pokud jste těhotná, kojíte, máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

    Pokud jde o pročištění organismu, kořen je často preferován pro jeho podporu jater, zatímco list je užitečný pro podporu ledvin a močového systému.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.