Aglio olio & peperoncino směs koření
Italská směs koření na špagety: česnek, chilli, drcená paprika, petržel a sůl (max. 25 %). Rozvoňte v olivovém oleji a promíchejte s těstovinami. Výborná i do marinád, na piz ... více o Agliu oliu
| Kód zboží | 04369 |
|---|---|
| Bylík.sk | Aglio olio & peperoncino zmes korenia |
Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
- PPL - výdejní místo doručíme tento týden
- Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
- Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
- Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
- PPL - na adresu doručíme tento týden
- GLS - na adresu doručíme tento týden
Vše o Agliu oliu
Aglio olio & peperoncino – směs koření na italský způsob
Ikonické „česnek–olej–chilli“ v praktické sypké podobě.
/
Aglio olio & peperoncino
Směs Aglio olio & peperoncino spojuje drcené plátky česneku, chilli vločky, drcenou papriku a list petržele; chuť vyrovnává jemná sůl (max. 25 %). Stačí lžička do kvalitního olivového oleje, krátce rozvonět a promíchat s al dente špagetami – za pár minut máte hotovou italskou klasiku.
Co je uvnitř a proč to funguje
Základem směsi je česnek, který dodá tělo a výraznou vůni, a chilli pro příjemnou pálivost. Drcená paprika přináší kulatou sladkost a barvu, petržel jídlo prosvětlí svěží bylinkovou linkou. Přiměřené množství soli pomůže chutě propojit, takže směs funguje i jako samostatné dochucovadlo do olejových omáček i marinád.
Jak směs používat (rychle a bez starostí)
Směs je navržená pro „pánvové“ vaření: nasypte ji do pánve s olivovým olejem a nechte krátce nasáknout a rozvonět (cca 1–2 minuty na mírném ohni). Poté přidejte uvařené těstoviny, pár lžic škrobové vody z vaření a společně promíchejte, aby se olejová emulze krásně přichytila ke každému soustu. Stejný základ využijete i na opečené krevety, zeleninové pánve nebo jako aromatický základ do rajčatové omáčky.
Rychlý recept: špagety aglio olio & peperoncino
Na 4 porce: 500 g špaget, 60–80 ml extra panenského olivového oleje, 2 polévkové lžíce směsi Aglio olio & peperoncino, hrst nasekané petržele (volitelně), strouhaný sýr dle chuti.
Postup: Uvařte špagety v osolené vodě „al dente“. Do studené pánve nalijte olej, přidejte směs a nechte krátce nasáknout. Jemně zahřejte, ale nenechte česnek zhnědnout. Vhoďte špagety, přidejte naběračku vody z těstovin a energicky promíchejte do lesklé, krémové emulze. Na závěr můžete přisypat petržel a podávat se sýrem.
Chuťový profil a další využití
- Chuť: česneková vůně, střední pálivost chilli, jemná sladkost papriky, svěží bylinková stopa petržele.
- Kde se hodí: těstoviny, pizza a focaccia, pečená či grilovaná zelenina (cuketa, květák, papriky), mořské plody a ryby, rychlé marinády na kuře či krevety, olejové dipy k pečivu.
Praktické tipy z italské kuchyně
Česnek pouze zjemněte – nesmí tmavnout, jinak zhořkne. Vodu z těstovin si nechte po ruce, škrob v ní pomůže „svatbě“ oleje a chuti přímo na pánvi. Do pikantnosti jděte postupně: směs je výrazná, takže začněte zhruba 1 čajovou lžičkou na porci a dolaďujte. Díky obsahu soli myslete na výsledné dosolení jídla až na konci.
Malá zajímavost
„Aglio, olio e peperoncino“ patří k nejjednodušším – a zároveň nejoblíbenějším – těstovinovým jídlům v Itálii. Vychází z tradice cucina povera (chudé kuchyně): pár dostupných surovin, rychlý postup a maximální chuť. Sušená směs takhle jednoduchému základu dodá praktičnost – máte ji vždy po ruce, ať už vaříte o půlnoci, nebo chystáte rychlou večeři pro přátele.
Výskyt
Inspiraci směsi dává italský pokrm původem z jižní Itálie (Neapol a okolí), kde se tradičně kombinuje česnek, olivový olej a pálivé papričky. Sušené kořenicí směsi na tento způsob se dnes vyrábějí po celé Evropě; konkrétní země původu jednotlivých složek u tohoto produktu není výrobcem blíže specifikována.
Lidové názvy Aglio olio
koření na špagety aglio olio, česnek–olej–chilli směs
Příprava Aglio olio
🍝 Těstoviny: 1 lžička směsi/osoba. Směs krátce rozvonět v olivovém oleji, přidat uvařené špagety a trochu vody z těstovin, promíchat do emulze.
🫙 Marinády: 2 lžičky směsi + 3 lžíce oleje (případně kapka citronu). Hodí se na krevety, kuře i zeleninu; nechte 20–60 minut odležet.
🍕 Pizza a zelenina: smíchejte s olejem a potřete korpus či pečenou zeleninu. Skvělé s rajčaty, cuketou a paprikami.
Dávejte si pozor!
Obsahuje sůl (max. 25 %). Směs je pálivá – dávkujte dle chuti. Skladujte v suchu a po použití obal pečlivě uzavírejte.
Slevy a tipy
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky
