Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Garam masala směs koření

Přestože má tato kořenící směs svůj původ v jižní části asijského kontinentu, pro své vytříbené vlastnosti je v současnosti populární takřka po celém světě ... více o Garam masale

Kód zboží 01158
Bylík.skGaram masala

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

-15%
30g
29 Kč25 Kč
50g
36 Kč31 Kč
100g
51 Kč44 Kč
150g
63 Kč54 Kč
200g
76 Kč66 Kč
250g
91 Kč79 Kč
300g
109 Kč94 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • ONE BOX dostanete pozítří
  • ONE POINT dostanete pozítří
  • ONE dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
BEZ SOLI
BEZ GLUTAMÁTU
Garam masala

Vše o Garam masale

Garam masala: Výtečná kořenící směs, která dodá pokrmům ostrost i vůni

Garam masalaPřestože má tato kořenící směs svůj původ v jižní části asijského kontinentu, pro své vytříbené vlastnosti je v současnosti populární takřka po celém světě. V kuchyni najde široké uplatnění, připravovaným jídlům dodá lákavý a lehce tajuplný exotický nádech.

Koření s vůní exotických dálek

Asie je kolébkou celé řady zajímavých koření a kořenících směsí. K těm vůbec nejžádanějším patří bezesporu i garam masala, kořenící směs, která se běžně používá především v Indii a sousedním Pákistánu. Nezřídka je součástí mnoha tradičních pokrmů také v okolních zemích, mimo jiné v Nepálu, Bangladéši či Afghánistánu.

V překladu znamená garam masala „teplé koření“. Název může souviset s tradiční indickou medicínou ájurvédou, kdy odkazuje na zahřívací schopnosti této kořenící směsi. Ale dost možná má své jméno kvůli tomu, že se jednotlivé složky před umletím nejdříve tepelně upravují, respektive nasucho opraží, aby se prohloubilo jejich aroma.

Pro koření je charakteristická jemně pikantní až ostrá výrazná chuť v kombinaci s příjemnou exotickou vůní. Směs může mít různou barvu v závislosti na použitém koření, nejčastěji jevšak hnědá až oranžová.

Složení směsi: Koriandr, kurkuma, kmín římský, kardamom, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, muškátový květ, pepř bílý.

Garam masala a její varianty

Garam masala je kořenící směs, pro kterou je charakteristický nespočet nejrůznějších kombinací a variant. S nadsázkou lze říct, že každý kout jižní Asie má svou vlastní verzi tohoto koření. Uvádí se, že může obsahovat až neuvěřitelných 32 různých ingrediencí.

Ve většině variant nalezneme kardamom, skořici a hřebíček. Kašmírská směs obsahuje navíc mimo jiné i černý pepř, římský kmín, zelený kardamom, bobkový list a koriandr. V severoindickém Pandžábu obsahuje směs zázvor, zatímco v jihoindické Kérale je součástí muškátový oříšek a květ. Právě pro Indii údajně platí pravidlo, že čím jižněji, tím je garam masala pálivější.

Kořenící směs může v závislosti na regionu obsahovat také chilli, kurkumu, šafrán, fenyklová semínka, sušený česnek, hořčici, badyán, pískavici řecké seno, bobkový list i další ingredience.

V naší směsi najdete: Koriandr, kmín římský, kurkuma, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, muškátový květ, kardamom, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, pepř bílý.

V kuchyni má směs široké uplatnění

V kuchyni se používá garam masala nejenom samostatně, ale často také v kombinací s jiným kořením či směsí.

Garam masala je pochopitelně nedílnou součástí mnoha tradičních indických pokrmů, ale skvěle ochutí prakticky jakákoliv rýžová a luštěninová jídla. Směs lze vyzkoušet k dochucení marinád nebo na rozličné druhy pečených a grilovaných mas včetně ryb. Hodí se rovněž do zeleninových směsí, jogurtových dipů a na pečené brambory.

Zjednodušeně lze použit směs všude tam, kam se hodí i běžnější kari koření.

Recept na divokou rýži se směsí garam masala

Následující recept je vhodný jako hlavní chod i chutná příloha.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 55 minut
Celková doba: 1 hodina 5 minut
Energetická hodnota: 367 kCal

Ingredience

2/3 šálku divoké rýže 
1 a ¼ šálku rýže basmati
1 plechovka cizrny
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička kari koření
1 kávová lžička garam masaly
1/3 šálku čerstvého koriandru
¾ šálku dužiny granátového jablka
šťáva a kůra z limetky
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce mouky
sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

1. Nejprve si připravíme divokou rýži. Vložíme ji do hrnce, podlijeme 2 šálky vody a na mírném plameni vaříme přibližně 30 až 40 minut, dokud nezměkne. Po uvaření ji ponecháme zakrytou, aby nevychladla.

2. Do druhého hrnce dáme 1 polévkovou lžíci oleje, scezenou a propláchnutou cizrnu, kari koření a garam masalu. Osolíme a promícháme, aby se cizrna obalila kořením. Poté při střední teplotě 4 až 5 minut smažíme, dokud se nerozvine vůně koření.

3. Předchystanou cizrnu dáme stranou do velké mísy a místo ní vložíme do vyprázdněné nádoby rýži basmati, čajovou lžičku soli a zalijeme 2 a ½ šálkem vody. Na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Poté rýži basmati přidáme do mísy s cizrnou.

4. Do prázdného hrnce dáme 2 zbývající lžíce oleje, na tenké plátky nakrájenou cibuli a mouku. Cibulku osmažíme do zlatova. Jakmile je hotová, osušíme ji papírovou utěrkou od oleje, posolíme a opepříme.

5. Na závěr slijeme vodu z uvařené divoké rýže a přidáme do mísy s rýží basmati a cizrnou. Ochutíme limetkovou šťávou a kůrou, nasekaným koriandrem a granátovým jablkem. Podle potřeby můžeme ještě dosolit nebo přidat pepř. Ozdobíme křupavou cibulkou.

 

Zajímavé odkazy

Slevy a tipy

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Kostival kořen

Kostival je nejlepší ze všech rostlin proti onemocnění kostí, přičemž ... více

Garam masalasměs koření

Tradiční indická kořenící směs s pikantní chutí a orientální ... více

­-15%

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

­-20%

Len zlatýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.