Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
DOPRAVA s WE|DO za 29 Kč od 299Kč nákupu ZDARMA!

Garam masala směs koření

Přestože má tato kořenící směs svůj původ v jižní části asijského kontinentu, pro své vytříbené vlastnosti je v současnosti populární takřka po celém světě ... více o Garam masale

Kód zboží 01158
Bylík.skGaram masala

Doprava z WE|DO od 29 Kč, od 299 Kč zdarma Doba dodání

30g
31 Kč
50g
38 Kč
100g
56 Kč
150g
68 Kč
200g
86 Kč
250g
103 Kč
300g
122 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • WE|DO BOX dostanete pozítří
  • WE|DO POINT dostanete pozítří
  • WE|DO HOME dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří


Vše o Garam masale

Garam masala: Výtečná kořenící směs, která dodá pokrmům ostrost i vůni

Garam masalaPřestože má tato kořenící směs svůj původ v jižní části asijského kontinentu, pro své vytříbené vlastnosti je v současnosti populární takřka po celém světě. V kuchyni najde široké uplatnění, připravovaným jídlům dodá lákavý a lehce tajuplný exotický nádech.

Koření s vůní exotických dálek

Asie je kolébkou celé řady zajímavých koření a kořenících směsí. K těm vůbec nejžádanějším patří bezesporu i garam masala, kořenící směs, která se běžně používá především v Indii a sousedním Pákistánu. Nezřídka je součástí mnoha tradičních pokrmů také v okolních zemích, mimo jiné v Nepálu, Bangladéši či Afghánistánu.

V překladu znamená garam masala „teplé koření“. Název může souviset s tradiční indickou medicínou ájurvédou, kdy odkazuje na zahřívací schopnosti této kořenící směsi. Ale dost možná má své jméno kvůli tomu, že se jednotlivé složky před umletím nejdříve tepelně upravují, respektive nasucho opraží, aby se prohloubilo jejich aroma.

Pro koření je charakteristická jemně pikantní až ostrá výrazná chuť v kombinaci s příjemnou exotickou vůní. Směs může mít různou barvu v závislosti na použitém koření, nejčastěji je však hnědá až oranžová.

Garam masala a její varianty

Garam masala je kořenící směs, pro kterou je charakteristický nespočet nejrůznějších kombinací a variant. S nadsázkou lze říct, že každý kout jižní Asie má svou vlastní verzi tohoto koření. Uvádí se, že může obsahovat až neuvěřitelných 32 různých ingrediencí.

Ve většině variant nalezneme kardamom, skořici a hřebíček. Kašmírská směs obsahuje navíc mimo jiné i černý pepř, římský kmín, zelený kardamom, bobkový list a koriandr. V severoindickém Pandžábu obsahuje směs zázvor, zatímco v jihoindické Kérale je součástí muškátový oříšek a květ. Právě pro Indii údajně platí pravidlo, že čím jižněji, tím je garam masala pálivější.

Kořenící směs může v závislosti na regionu obsahovat také chilli, kurkumu, šafrán, fenyklová semínka, sušený česnek, hořčici, badyán, pískavici řecké seno, bobkový list i další ingredience.

V naší směsi najdete: Koriandr, kmín římský, kurkuma, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, muškátový květ, kardamom, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, pepř bílý.

V kuchyni má směs široké uplatnění

V kuchyni se používá garam masala nejenom samostatně, ale často také v kombinací s jiným kořením či směsí.

Garam masala je pochopitelně nedílnou součástí mnoha tradičních indických pokrmů, ale skvěle ochutí prakticky jakákoliv rýžová a luštěninová jídla. Směs lze vyzkoušet k dochucení marinád nebo na rozličné druhy pečených a grilovaných mas včetně ryb. Hodí se rovněž do zeleninových směsí, jogurtových dipů a na pečené brambory.

Zjednodušeně lze použit směs všude tam, kam se hodí i běžnější kari koření.

Recept na divokou rýži se směsí garam masala

Následující recept je vhodný jako hlavní chod i chutná příloha.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 55 minut
Celková doba: 1 hodina 5 minut
Energetická hodnota: 367 kCal

Ingredience

2/3 šálku divoké rýže 
1 a ¼ šálku rýže basmati
1 plechovka cizrny
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička kari koření
1 kávová lžička garam masaly
1/3 šálku čerstvého koriandru
¾ šálku dužiny granátového jablka
šťáva a kůra z limetky
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce mouky
sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

1. Nejprve si připravíme divokou rýži. Vložíme ji do hrnce, podlijeme 2 šálky vody a na mírném plameni vaříme přibližně 30 až 40 minut, dokud nezměkne. Po uvaření ji ponecháme zakrytou, aby nevychladla.

2. Do druhého hrnce dáme 1 polévkovou lžíci oleje, scezenou a propláchnutou cizrnu, kari koření a garam masalu. Osolíme a promícháme, aby se cizrna obalila kořením. Poté při střední teplotě 4 až 5 minut smažíme, dokud se nerozvine vůně koření.

3. Předchystanou cizrnu dáme stranou do velké mísy a místo ní vložíme do vyprázdněné nádoby rýži basmati, čajovou lžičku soli a zalijeme 2 a ½ šálkem vody. Na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Poté rýži basmati přidáme do mísy s cizrnou.

4. Do prázdného hrnce dáme 2 zbývající lžíce oleje, na tenké plátky nakrájenou cibuli a mouku. Cibulku osmažíme do zlatova. Jakmile je hotová, osušíme ji papírovou utěrkou od oleje, posolíme a opepříme.

5. Na závěr slijeme vodu z uvařené divoké rýže a přidáme do mísy s rýží basmati a cizrnou. Ochutíme limetkovou šťávou a kůrou, nasekaným koriandrem a granátovým jablkem. Podle potřeby můžeme ještě dosolit nebo přidat pepř. Ozdobíme křupavou cibulkou.

 

Zajímavé odkazy

Slevy a tipy

Kmíndrcený

Nahrubo drcený kmín se skvěle hodí do bramborových pokrmů ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Datle bez peckysušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Řebříčeknať

Řebříček obecný je vynikajícím dezinfekčním, protizánětlivým ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Cholesterolbylinková směs

Společné působení bylin v této směsi čistí krev i celý cévní ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.