Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Mařinka list vonná

Šíří kolem sebe úchvatnou vůni a je skvělým prostředkem pro celkové zklidnění, což se v dnešní hektické době většině z nás hodí. ... více o Mařince

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 04610
Latinský názevAsperula odorata
Bylík.skVoňavka voňavý list
Dostupnost: skladem < 100 g


Vše o Mařince

Mařinka vonná: Lék na nervy i neklidný spánek

Šíří kolem sebe úchvatnou vůni a je skvělým prostředkem pro celkové zklidnění, což se v dnešní hektické době většině z nás hodí. Navíc si z ní můžete připravit i skvělé víno nebo relaxační koupel. Ačkoliv není mařinka vonná nepřehlédnutelnou kráskou, pro své vlastnosti si pozornost rozhodně zaslouží. 

Má půvabné květy a ráda se rozrůstá

MařinkaMařinka vonná neboli svízel vonný (latinsky Asperula odorata) je vytrvalá bylina z čeledi mořenovitých, jejíž výška obvykle nepřesáhne 30 cm. Má přímou lysou lodyhu čtyřhranného průřezu a přesleny kopinatých listů s nápadně drsným povrchem na okrajích.

V pozdním jaru vykvétá bylinka drobnými bílými květy, které jsou uspořádány do vidlanu. Plodem jsou kulaté dvounažky s háčky, které se snadno přichytí na zvířecí srst, stejně jako oblečení člověka, pokud porostem mařinky projde.

Pod zemí se ukrývá plazivý a rozvětvený oddenek.

A ačkoliv není mařinka na první pohled příliš nápadná, často ji lze jen stěží přehlédnout. Pokud totiž roste na místech, kde se jí dobře daří, vytváří souvislé a husté porosty.

Nejvíce si libuje ve stínu

Voňavá mařinka roste takřka po celé Evropě, ostatně právě evropský kontinent je jejím původním domovem. V současnosti se však vyskytuje i v některých regionech Asie, severní části Afriky a druhotně se dostala až do Severní Ameriky.

Daří se jí především ve stinných listnatých, případně i jehličnatých lesnatých porostech, kde je humózní půda a dostatek vláhy. Vyhovují jí stinné polohy, případně polostín. V takovém příhodných podmínek na ni lze natrefit od nížin až po vyšší nadmořské výšky.

 Mařinku je možné pěstovat i v zahradách, a to přímo na záhonku nebo v nádobách. A protože má tendenci vytvářet kobercové porosty, hodí se také jako podrost například pod stromy.

Mařinka pomůže zatočit se stresem

Mařinka má své místo v tradiční lidové medicíně. K léčivým účelům se nejčastěji používá celá nať, která se sklízí v jarních měsících. Najdeme v ní celou řadu účinných látek. Jedná se především o kumarinové glykosidy, dále obsahuje třísloviny, hořčiny, silice, organické kyseliny, vitamin C a flavonoidy.

Svým složením je bylinka vynikajícím prostředkem k celkovému zklidnění. Přispívá k relaxaci a je vhodná i pro zdravý a klidný spánek.

Léčivka se používá zejména ve formě voňavého nálevu, který má příjemnou lehce nahořklou chuť. Vyrábí se z ní rovněž tinktura, přidává se do bylinných směsí a uklidňujících koupelí. Z čerstvých listů je možné dělat hojivé obklady, případně masti.

Při vnitřním užívání je ale třeba vždy důsledně dodržovat dávkování, v opačném případě by mohl obsažený kumarin způsobit zdravotní potíže. Za bezpečnou dávku se považuje přibližně 1 lžička sušené natě denně.

Zaujme i podmanivou vůní

Sušená mařinka se může pochlubit zajímavou nezaměnitelnou vůní, která připomíná čerstvé seno. Není proto divu, že se extrakt z bylinky uplatňuje také při výrobě parfémů. Využít ji lze i k ovonění ručně baleného tabáku.

A ačkoliv je vůně sušené mařinky velice příjemná, molům její aroma nesvědčí. Svazek sušené rostliny je proto možné vložit do šatní skříně nebo spíže jako účinnou prevenci, aby se v nich tito nevítaní malí motýlci nezabydleli.

Velice prastarou tradici má rovněž takzvané májové víno. Z dochovaných pramenů víme, že toto víno ochucovali mařinkou vonnou již mniši benediktini v raném středověku. A lahodné uklidňující víno s vůní mařinky si lze jednoduše připravit i doma. Stačí vložit nať mařinky do lahve s kvalitním bílým vínem a zhruba půl dne nechat bylinku macerovat. Pak už stačí víno jen scedit a je hotovo.

V kuchyni je možné mařinku vyzkoušet také k dochucení a ovonění domácích sirupů či limonád. V menším množství může zajímavě oživit i saláty z čerstvého ovoce.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Mařinku

mařenka, božec, voňavý svízel, valdmajstr, asparelka, asparulka, bylina májová, drobňava, lipkavec, marunka májová, marynka vonná, mařena, planá mořena, voňavka, svízel vonný

Příprava Mařinku

Bylinku spaříme v horké vodě podobně jako čaj. 1-2 čajové lžičky zalijte 1/4 litrem vroucí vody a nechte asi 5-8 minut louhovat. Po jídle vypijte šálek horkého mařinkového čaje a to 2 × denně.

Slevy a tipy

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.