Svízel nať syřišťový

Svízel syřišťový (latinsky Galium verum) je vytrvalá rostlina dorůstají do výšky okolo jednoho metru.  ... více o Svízeli

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00101
Latinský názevGalium verum
Bylík.skLipkavec pravý vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
33 Kč
50g
43 Kč
100g
64 Kč
150g
81 Kč
200g
104 Kč
250g
126 Kč
300g
148 Kč
400g
189 Kč
500g
225 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg

Vše o Svízeli

Svízel nať

Svízel  Svízel syřišťový (latinsky Galium verum) je vytrvalá rostlina dorůstají do výšky okolo jednoho metru. Má vzpřímenou olistěnou lodyhu čtyřhranného průřezu, jehlicovité listy a značné množství drobných žlutých květů, pro které je charakteristická příjemná medová vůně.

Z rostliny se sbírá především její kvetoucí nať, ze které se připravuje nálev, případně odvar. Svízel napomáhá udržovat normální činnost močových cest a ledvin, blahodárně působí rovněž na zdraví jater a žlučových cest.

Samotný název bylinky napovídá ještě jedno zajímavé využití. V minulosti se totiž používala jako rostlinné syřidlo při výrobě sýrů, kterým navíc dokázala dodat krásné žlutavé zbarvení.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Flavonoidy, iridoidglykosidy jako asperulosid a monotepein, alkaloidy - protopin a harmin, deriváty anthracenu, kyselina chlorogenová, glykosid galiosin, rubiadinglykosid, asperulosid, silici, enzymy, pryskyřice, třísloviny, saponiny, minerály.

Výskyt

Svízel syřišťový je planá rostlina suchých břehů, křovinatých strání, vřesovišt, mezí, pastvin, slunných okrajů lesů, náspů, luk, ladem ležících ploch, okrajů cest a živých plotů.

Lidové názvy Svízele

Tato bylina je známa také pod názvy květ sv. Jana, syřidlo nebo syřišťová bylina.

Příprava Svízele

Nálev - čaj - se připravuje jen velice krátkým - několikavteřinovým - varem. Na 1/4 l vroucí vody se dává 1 čajová lžička sušené natě, nechá se 10 minut louhovat. Užívá se ráno půl hodiny před snídaní a zbytek po doušcích během celého dne. Pro svou silně nepříjemnou chuť může u některých osob vyvolat nutkání na zvracení. V takových případech je vhodné podávat svízel ve směsích. ráno půl šálku půl hodiny před snídaní, zbytek po doušcích během dne.

Dávejte si pozor!

I když nemá svízel žádné vedlejší účinky, při předávkování a dlouhodobém užívání může být nebezpečný. Pro svou silně nepříjemnou chuť může u některých osob vyvolat nutkání na zvracení.

Slevy a tipy

Slunečnice semínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Ostropestřec mletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Růže stolistá okvětní plátky

Květní plátky růží posilují organismus, můžeme je použít při ... více

Maliník list

Malinové listy působí jako mírný močopudný a protikřečový prostředek. ... více

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Co vás zajímá o Svízeli

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.