Bazalka nať pravá
Bezesporu jednou z vůbec nejoblíbenějších bylinek, která si k nám našla cestu ze středomořské kuchyně, je bazalka pravá (latinsky Ocimum basilicum). Tato aromatická j ... více o bazalce
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00013 |
Latinský název | Ocimum basilicum |
Teplota vaporizace | do 130°C |
Bylík.sk | Bazalka pravá vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 1.1.
- ONE BOX dostanete do 1.1.
- ONE POINT dostanete do 1.1.
- ONE dostanete do 1.1.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 1.1.
- Balíkovna dostanete do 1.1.
- PPL - na pobočku dostanete do 1.1.
- Zásilkovna domů dostanete do 1.1.
- PPL - na adresu dostanete do 1.1.
- GLS - na adresu dostanete do 1.1.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 1.1.
Vše o bazalce
Bazalka nať
Bezesporu jednou z vůbec nejoblíbenějších bylinek, která si k nám našla cestu ze středomořské kuchyně, je bazalka pravá (latinsky Ocimum basilicum). Tato aromatická jednoletka z čeledi hluchavkovitých má charakteristicky lesklé zelené listy, které jsou vejčitého až podlouhlého tvaru. Rostlina vykvétá bílými květy, plodem jsou tmavohnědé tvrdky. Původním domovem není jižní Evropa, ale tropické oblasti asijského kontinentu.
Bazalka pravá obsahuje silice a éterické oleje (například estragol, linalol, eugenol, limonen), flavonoidy, třísloviny a další látky. Uvádí se, že celá rostlina přispívá k normální funkci dýchacího systému, bezproblémovému trávení a k udržení přirozené obranyschopnosti organismu. V neposlední řadě má pozitivní vliv na vylučování vody z organismu. Lze ji vyzkoušet rovněž pro udržení duševní pohody, pro celkové zklidnění a klidný spánek. Listy bazalky hrají roli při uchovávání emočního komfortu.
Bazalka má příjemnou nasládlou vůni a peprně kořenitou chuť. Tyto vlastnosti se skvěle snoubí především s těstovinami, ale je vynikající například do těstovinových salátů, na pizzu a k dochucení bylinkových másel či pomazánek. Její chuť vynikne také v kombinaci s čerstvými i sušenými rajčaty, tvarohem a sýry. Používá se v čerstvé nebo sušené formě, oblíbené je rovněž bazalkové pesto.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5%) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linalolem a přibližně 5% tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.
Výskyt
Bazalka k nám byla dovezena jako koření z Asie, odtud se rozšířila v mnoha odrůdách do teplých oblastí celého světa. Ve volné přírodě u nás bazalka neroste, ale můžeme si ji vypěstovat.
Lidové názvy bazalky
Tato bylina je známa také pod názvy bazalička, bazalika, bazilika, německý pepř, parfém lásky nebo voňavý hřebíček.
Příprava bazalky
Nálev- čaj si připravíme zalitím 1 čajové lžičky 1/4 l vroucí vody, přikryté se nechá 15 minut louhovat. Pije se 3x denně jeden šálek po jídle a před spaním. Je také důležitou součástí posilujících aromatických koupelí, kdy se používá samostatně nebo ve směsích 1 - 2x týdně.
Slevy a tipy
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky