Sezam bílý semínko loupaný

Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována prakticky takřka v cel ... více o Sezamovém semínku

Kód zboží 00294
Latinský názevSesamum indicum

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
31 Kč
150g
42 Kč
200g
53 Kč
250g
64 Kč
300g
70 Kč
400g
92 Kč
500g
110 Kč
750g
144 Kč
1000g
179 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří

Podobné zboží jako Sezam bílý

Vše o Sezamovém semínku

Sezam bílý semínko

Sezam bílýZdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována prakticky takřka v celém tropickém pásmu. Sezam má kopinaté listy a květy s trubkovitě zvonkovitou korunou, které jsou bělavé s nádechem do růžové, fialové nebo modré barvy. Plodem je protáhlá tobolka, ve které se nachází drobná semena a v závislosti na odrůdě může mít odlišnou barvu i tvar.

V sezamovém semínku se ukrývá celá řada cenných mikroživin. Jsou to vitaminy A a E i některé vitaminy ze skupiny B (konkrétně thiamin, riboflavin a niacin), z minerálů pak především vápník (až 96 mg na 100 g semínek), fosfor, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje sezam také bílkoviny a rostlinné oleje.

Sezamové semínko je oblíbené pro svou příjemnou oříškovou chuť. Přidává se do sladkého i slaného pečiva, případně slouží jako jeho posypka. Lze je použít při přípravě cukrovinek, k dochucení salátů i pro přípravu mnoha asijských a orientálních pokrmů. Z podrcených semen se vyrábí sezamová pasta (tahina) a rovněž se z nich lisuje olej, který se používá v kuchyni i kosmetice.

Účinné látky

Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.

Výživové hodnoty

Nutriční hodnoty / 100 g
Energetická hodnota: 2640 kJ/631 kcal
Tuky: 61,2 g
z toho nasycené: 0,8 g
Sacharidy: 11 g
z toho cukry: 0,5 g
Vláknina: 11,6 g
Bílkoviny: 20 g
Sůl: 0 g

Výskyt

Sezam původně pochází ze západní Afriky, z oblasti kolem Eufratu. Dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě. Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum

Příprava Sezamového semínka

Nejlepší jsou neloupaná sezamová semínka, protože jejich slupka obsahuje nejvíce cenných vitamínů, minerálů a živin, o které jsou loupaná semínka ochuzena. V sezamovém krému tahini, kde jsou semena rozemletá, se živiny lépe vstřebávají. Nejčastějším využitím sezamových semínek je jejich posyp na pečivu. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamová pasta Tahini a sezamové máslo. V Arabských zemích se z něj vyrábí chalva. Jde o mletá semena s přídavkem medu či cukru.

Slevy a tipy

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Česnek granulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Konopné semínko loupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.