Sezam bílý semínko loupaný
Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována prakticky takřka v cel ... více o Sezamovém semínku
Kód zboží | 00294 |
---|---|
Latinský název | Sesamum indicum |
Bylík.sk | Sezam biely semienko |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 4.11.
- ONE BOX dostanete do 4.11.
- ONE POINT dostanete do 4.11.
- ONE dostanete do 4.11.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 4.11.
- Balíkovna dostanete do 4.11.
- PPL - na pobočku dostanete do 4.11.
- Zásilkovna domů dostanete do 4.11.
- PPL - na adresu dostanete do 4.11.
- GLS - na adresu dostanete do 4.11.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 4.11.
Podobné zboží jako Sezam bílý
Vše o Sezamovém semínku
Sezam bílý semínko
Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována prakticky takřka v celém tropickém pásmu. Sezam má kopinaté listy a květy s trubkovitě zvonkovitou korunou, které jsou bělavé s nádechem do růžové, fialové nebo modré barvy. Plodem je protáhlá tobolka, ve které se nachází drobná semena a v závislosti na odrůdě může mít odlišnou barvu i tvar.
V sezamovém semínku se ukrývá celá řada cenných mikroživin. Jsou to vitaminy A a E i některé vitaminy ze skupiny B (konkrétně thiamin, riboflavin a niacin), z minerálů pak především vápník (až 96 mg na 100 g semínek), fosfor, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje sezam také bílkoviny a rostlinné oleje.
Sezamové semínko je oblíbené pro svou příjemnou oříškovou chuť. Přidává se do sladkého i slaného pečiva, případně slouží jako jeho posypka. Lze je použít při přípravě cukrovinek, k dochucení salátů i pro přípravu mnoha asijských a orientálních pokrmů. Z podrcených semen se vyrábí sezamová pasta (tahina) a rovněž se z nich lisuje olej, který se používá v kuchyni i kosmetice.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.
Výživové hodnoty
Nutriční hodnoty / 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 2640 kJ/631 kcal |
Tuky: | 61,2 g |
z toho nasycené: | 0,8 g |
Sacharidy: | 11 g |
z toho cukry: | 0,5 g |
Vláknina: | 11,6 g |
Bílkoviny: | 20 g |
Sůl: | 0 g |
Výskyt
Sezam původně pochází ze západní Afriky, z oblasti kolem Eufratu. Dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě. Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum
Příprava Sezamového semínka
Nejlepší jsou neloupaná sezamová semínka, protože jejich slupka obsahuje nejvíce cenných vitamínů, minerálů a živin, o které jsou loupaná semínka ochuzena. V sezamovém krému tahini, kde jsou semena rozemletá, se živiny lépe vstřebávají. Nejčastějším využitím sezamových semínek je jejich posyp na pečivu. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamová pasta Tahini a sezamové máslo. V Arabských zemích se z něj vyrábí chalva. Jde o mletá semena s přídavkem medu či cukru.
Slevy a tipy
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky