Dřištál kůra obecný

Dřišťál obecný je běžnou součástí české krajiny, narazit na něj lze zejména v teplejších oblastech. V jarních měsících vykvétá voňavými květy, později jej ... více o Dřišťálu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 03449
Latinský názevBerberis vulgaris
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
39 Kč
50g
52 Kč
100g
80 Kč
150g
102 Kč
200g
132 Kč
250g
161 Kč
300g
187 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Dřišťálu

Odvar z dřišťálové kůry pomůže udržet normální trávení

Dřišťál obecný je běžnou součástí české krajiny, narazit na něj lze zejména v teplejších oblastech. V jarních měsících vykvétá voňavými květy, později jej zdobí sytě červené plody. Dlouhou tradici má v lidovém léčitelství, dodnes se používá mimo jiné jeho kůra.

Okouzlí voňavými květy a červenými plody

Dřištál Dřišťál obecný (latinsky Berberis vulgaris) je až 3 metry vysoký opadavý keř z čeledi dřišťálovitých. Je hustě rozvětvený, má nažloutlé a hluboce rýhované větve. Dřevina je trnitá, vyrůstají na ní trojčetné trny (jedná se o přeměněné listy). Krátce řapíkaté listy jsou střídavě uspořádány a mají eliptický tvar.

Květenství tvoří převislý hrozen, který se skládá až z 30 jednotlivých kvítků. Ty mají půvabné zlatavě žluté zbarvení a je pro ně charakteristická intenzivní příjemná vůně. Dřišťál vykvétá v průběhu dubna až června. Později na něm uzrávají plody, kterým se často přezdívá dřišťálky. Tyto bobule mají protáhlý elipsoidní tvar a sytou leskle červenou barvu. Uvnitř ukrytá semena nesou hnědý odstín a jsou zploštělá. 

Dřišťál zdobí i českou přírodu

Přirozeným domovem dřeviny je zejména střední a jižní Evropa, stejně jako některé oblasti asijského kontinentu. Narazit na dřišťál je proto možné i v naší přírodě, nejvíce se mu daří v teplejších regionech země (na Moravě například na Brněnsku a Znojemsku, v Čechách v Povltaví). Rostlina se však může objevit i ve vyšších nadmořských výškách, přibližně až do 900 m nad mořem, ale to už spíše ojediněle. Mimochodem, právě dřišťál obecný je jediným druhem z rodu dřišťálů, který je na našem území původní.

Dřišťálu vyhovují hlavně prosluněné a spíše sušší křovinaté stráně, kamenité skalní výchozy, případně světlejší místa v bučinách a doubravách. Nejvíce prospívá na písčitých až hlinitopísčitých půdách s vyšším obsahem vápníku.

Kůra léčí, ale pozor na alkaloidy

Dřišťál obecný je tradiční součástí lidového léčitelství. V minulosti se sbíraly především zralé plody, kůra a listy.

Celá dřevina, zejména však její kůra, obsahuje izochinolinové akaloidy. Konkrétně se jedná například o berberin, oxycanthin, berbamin a plamatin. V kůře najdeme také třísloviny, organické kyseliny, pryskyřice, škrob a další látky. Nejčastěji se připravuje jako odvar, pro který je typická hořká chuť, případně se používá zevně jako kloktadlo.  

Kůra svým složením přispívá k uchování normálního trávení. Při užití je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, hlavně je důležité nepřekračovat doporučenou dávku, a to právě kvůli obsaženým alkaloidům.

Pestré využití dřišťálu

Dřišťál je oblíbenou okrasnou rostlinou. Je vysazován v zahradách, do živých plotů a některé kultivary i do okrasných skalek. Voňavé květy přitahují včely, plody jsou potravou pro ptáky.

Plody dřišťálu mají výraznou kyselou až natrpklou chuť. S ohledem na obsah alkaloidů se mohou konzumovat pouze v omezeném množství. Tradičně se používaly k obarvování pokrmů, lze je vyzkoušet pro dochucení marmelád, kompotů a některých omáček. Rovněž se z nich dělá dřišťálové víno, likér či destilát.

Dřevo dřišťálu bylo ceněné pro svou tvrdost, uplatňovalo se proto v truhlářství a řezbářství. Kůra a kořeny rostliny sloužily k získávání žlutého barviva, kterým se barvily kůže, příze a textilie.

Zajímavé odkazy

Příprava Dřišťál

Dubová kůra se podává ve formě odvaru - 1 čajová lžička drcené kůry na 1/4 l šálek vody, povařit 8 minut a ihned slít. Užívá se pouze 1x denně.

Dávejte si pozor!

Není vhodný pro děti a těhotné a kojící ženy. Užívání doporučujeme konzultovat s lékařem. V případě nežádoucích účinků, jako např. nevolnost, zvracení nebo průjem, je třeba dávkování snížit nebo léčbu zcela ukončit.

Slevy a tipy

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Třezalka nať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Kmín celý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Šípek celý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Mandle natural jádra celá

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.