Pampeliška kořen jemně mletý Smetanka lékařská
Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. ... více o Pampelišce
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00573 |
Latinský název | Taraxacum officinale |
Bylík.sk | Púpava Púpava lekárska koreň jemne mletý |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.
Vše o Pampelišce
Pampeliška kořen jemně mletý
Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.
Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.
Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. Tento kořen je pomletý najemno.
Zajímavé odkazy
Lidové názvy Pampelišky
adí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná
Látky a kvalita jsou v hrubém nebo jemně mletém kořenu stejné. Rozdíl je pouze v jemnosti drcení.
Příprava Pampelišky
-
Čaj: Přidejte 1-2 čajové lžičky mletého kořene pampelišky do 250 ml vroucí vody. Nechte ho louhovat 10-15 minut (pro drcený kořen může být potřeba delší doba louhování). Poté čaj sceďte a vypijte. Můžete užívat 2-3 šálky čaje denně.
-
Smoothie: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do svého oblíbeného smoothie receptu. Ujistěte se, že prášek je dobře promíchán s ostatními ingrediencemi.
-
Jogurt nebo tvaroh: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do jogurtu nebo tvarohu. Dobře promíchejte a konzumujte.
-
Ovesné kaše nebo müsli: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do ovesné kaše nebo müsli a dobře promíchejte.
-
Polévky nebo omáčky: Přidejte 1 čajovou lžičku mletého kořene pampelišky do polévky nebo omáčky během vaření, aby se účinné látky uvolnily a kořen se dobře rozpustil.
Vždy se řiďte doporučeným dávkováním a pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky, poraďte se s lékařem před zahájením užívání kořene pampelišky. Také je důležité sledovat, jak vaše tělo reaguje na tuto bylinu, a pokud máte nějaké nežádoucí účinky, přestaňte kořen užívat a poraďte se s odborníkem.
Slevy a tipy
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky