Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Šalvěj červenokořenná kořen Dan shen

Šalvěj červenokořenná (dan shen) – sušený kořen pro nálevy, odvary i tinktury. V tradiční asijské praxi ceněn pro antioxidační působení a podporu normální činnosti cév ... více o Šalvěji červenokořenné

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 03266
Latinský názevSalvia miltiorrhiza
Bylík.skŠalvia červenokorenná Dan shen koreň

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
105 Kč
50g
163 Kč
100g
278 Kč
150g
363 Kč
200g
480 Kč
250g
597 Kč
300g
688 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | doručíme do 1.12.
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme do 1.12.
  • PPL - výdejní místo doručíme do 1.12.
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme do 1.12.
  • Balíkovna - na adresu doručíme do 1.12.
  • Zásilkovna - na adresu doručíme do 1.12.
  • PPL - na adresu doručíme do 1.12.
  • GLS - na adresu doručíme do 1.12.


Vše o Šalvěji červenokořenné

Šalvěj červenokořenná (Salvia miltiorrhiza) – kořen s tradicí a výraznou barvou

Salvia miltiorrhiza Salvia miltiorrhiza / Šalvěj červenokořenná Dan shen

Šalvěj červenokořenná, známá také jako dan shen či danshen, je sušený kořen vytrvalé šalvěje původem z východní Asie. Patří k nejznámějším bylinám tradiční čínské fytoterapie (TCM). V rámci pestré a vyvážené stravy může přispívat k antioxidační ochraně buněk a k normální činnosti cévní soustavy. Kořen má lehce hořkosladkou, kořenitou chuť a charakteristický načervenalý odstín, díky němuž dostala rostlina své jméno.

Jak vypadá a odkud pochází

Salvia miltiorrhiza je bylina dorůstající zhruba 30–60 cm, s fialově až purpurově kvetoucími lodyhami a bohatě větveným, dužnatým kořenem. Původ má ve východní Asii a dnes se pěstuje v řadě provincií Číny i okolních zemích. Kořeny se po sklizni šetrně suší a krájí na plátky či drobné kousky vhodné pro nálevy, odvary nebo maceraci v alkoholu. (šalvěj červenokořenná, dan shen, Salvia miltiorrhiza)

Proč je „červenokořenná“

Typické zbarvení dává kořeni skupina látek zvaných tanshinony (lipofilní diterpenoidní chinony). Spolu s fenolickými kyselinami, především se salvianolovými kyselinami (např. salvianolic acid A a B), vytvářejí charakteristickou barvu, vůni i chuť této byliny. Tyto přirozené složky jsou intenzivně studované a patří k tomu, co dělá dan shen tak vyhledávaným v odborné i lidové praxi. (Salvia miltiorrhiza, tanshinony, salvianolové kyseliny)

Využití v kuchyni a čajových směsích

Kořen šalvěje červenokořenné se tradičně připravuje jako odvar či jemný nálev – samotný nebo v kombinaci s dalšími bylinami. Vynikne v čajových směsích na chladné období, kde přidá zemitý, lehce karamelový podtón a rubínové zbarvení. V moderní kuchyni se malé množství odvaru někdy používá i do sirupů a domácích limonád, kde zaujme barvou i jemně hořkosladkým dozvukem. (TCM, čaj, odvar, nálev)

Co se o něm nejčastěji uvádí

V rámci obecně užívaných kategorií pro botanické složky se u Salvia miltiorrhiza uvádí, že může přispívat k antioxidační ochraně a k normální činnosti cévní soustavy. Tyto formulace odpovídají běžně používanému vyjadřování pro čaje a bylinné směsi v EU. Konečný účinek vždy závisí na celkové skladbě jídelníčku a životním stylu.

Zajímavosti a rozdíl oproti „evropské“ šalvěji

Šalvěj červenokořenná není totéž co běžná kuchyňská šalvěj lékařská (Salvia officinalis). Liší se vzhledem, chutí i složením – zatímco listy šalvěje lékařské patří do slaných pokrmů, červenokořenná šalvěj se používá především kořenem do nápojů. Právě kořen je nositelem významných rostlinných látek a typické barvy; proto se s ním setkáte hlavně v podobě sušených řezaných kousků, prášku nebo tinktury.

Jak vybrat a skladovat

Hledejte suché, čisté kousky kořene bez plísní a cizích příměsí. Správně usušený materiál má hnědočervený až cihlový odstín a lehce pryskyřičnou vůni. Uchovávejte v suchu, temnu a vzduchotěsné nádobě. Pro výraznější nálev lze kořen před přípravou krátce podrťit v hmoždíři – uvolní se tak aromatické látky a získáte plnější barvu i chuť.

Účinné látky

Kořen přirozeně obsahuje dvě výrazné skupiny látek: lipofilní diterpenoidní chinony tanshinony (např. tanshinone IIA, tanshinone I, kryptotanshinon) a fenolické kyseliny (zejm. salvianolic acid A/B, dále kys. rozmarýnovou). Tyto složky se podílejí na barvě, vůni i senzorickém profilu byliny.

Výskyt

Druh Salvia miltiorrhiza pochází z východní Asie. V přírodě roste v Číně a okolních regionech, pěstuje se na polích i zahradách v řadě provincií. Rostlina dorůstá přibližně 30–60 cm a vytváří bohatě větvený, dužnatý kořen, který je využíván sušený.

Lidové názvy Šalvěj červenokořenou

dan shen, danshen, čínská šalvěj, červenokořenná šalvěj, červený kořen šalvěje

Příprava Šalvěj červenokořenou

🫖 Nálev: 1–2 čajové lžičky (cca 2–4 g) zalijte 250 ml horké vody, 10–15 min louhujte a sceďte.
🍵 Odvar: 1 polévkovou lžíci (cca 5 g) povařte 10–15 min ve 300 ml vody; pro plnější barvu a chuť lze ještě 5 min louhovat pod pokličkou.
🧪 Tinktura: drcený kořen macerujte v 40–60 % ethanolu v poměru 1 : 5 po dobu 2–3 týdnů, přefiltrujte; užívejte po kapkách dle potřeby směsi.
🫙 Praktický tip: jemně nadrcené kousky přidejte do čajových směsí pro rubínové zbarvení nápoje.

Dávejte si pozor!

Nedoporučuje se kombinovat s antikoagulancii a antiagregancii (např. warfarin) – může zesilovat jejich účinek. Před plánovaným chirurgickým zákrokem vysaďte po dohodě s odborníkem. Nevhodné pro děti; u těhotných a kojících zvažte užití individuálně (informace není spolehlivě doložena). Při přecitlivělosti na šalvěj nepoužívejte.

Slevy a tipy

Ostružiníklist

Listy ostružiníku se díky obsahu tříslovin používají při lehčích ... více

­-15%

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Hlohlist s květem

Květ hlohu pomáhá zlepšovat činnost srdce, snižovat krevní tlak ... více

­-15%

Kardamommletý plod

Jedno z nejdražších koření, které výtečně ochutí maso i rýži ... více

­-20%

Římský kmínmletý

Nepostradatelná součást kari koření ... více

­-20%

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Kozlíkkořen

Kozlík lékařský – tradiční kořen, který může přispívat ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

­-10%

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.