Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Cicvár kořen kurkuma cicvárová

Nejedna česká hospodyňka používá kurkumu, která propůjčí jídlu nádherný zlatavý odstín. A snad všichni ji známe ve slavném kari koření. Cicvárový kořen je ale v n ... více o Cicváru

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 05334
Latinský názevCurcuma zedoaria
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
37 Kč
50g
47 Kč
100g
70 Kč
150g
86 Kč
200g
109 Kč
250g
131 Kč
300g
154 Kč
Dostupnost: 3-4 dny | dostanete do 13.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 13.5.
  • WE|DO BOX dostanete do 13.5.
  • WE|DO POINT dostanete do 13.5.
  • WE|DO HOME dostanete do 13.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 13.5.
  • Balíkovna dostanete do 13.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 13.5.
  • Zásilkovna domů dostanete do 13.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 13.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 13.5.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 13.5.

Podobné zboží jako Cicvár

Vše o Cicváru

Cicvárový kořen: Exotický příbuzný kurkumy dlouhé

Nejedna česká hospodyňka používá kurkumu, která propůjčí jídlu nádherný zlatavý odstín. A snad všichni ji známe ve slavném kari koření. Cicvárový kořen je ale v našich končinách takřka neznámým pojmem. I on je však nejen výtečným koření, ale pyšní se rovněž léčivými vlastnostmi.

Oddenek připomínající zázvor

CicvárZdrojem cicvárového kořene a oddenků je kurkuma citvárová (latinsky Curcuma zedoaria) z čeledi zázvorovité. Je známá i pod celou řadou různých lidových názvů, říká se jí například zkráceně citvár, případně cicvár. Ale nese i další, mnohdy až půvabná pojmenování.

Jedná se o vytrvalou a větvenou aromatickou rostlinu, která může dorůstat až do výšky 60 cm. Má přímý stvol, na jehož konci se nachází květenství uspořádané do hustých klasů. Květy mohou být světle žluté, případně jsou zbarvené do fialových či narůžovělých barevných odstínů.

Listy kurkumy citvárové mohou být až 50 cm dlouhé. Mají dlouhý řapík a jsou široce kopinaté. Plodem je trojpouzdrá pukavá tobolka elipsoidního tvaru, uvnitř které se schovává větší množství semen.

Největší pozornost však poutá část, která se ukrývá pod zemí. Kořen kurkumy citvárové má hlíznatě zduřelé oddenky, které připomínají mnohem známější zázvor. A není to pouhou náhodou, obě rostliny totiž patří do stejné čeledi. Oddenek kurkumy citvárové má bělavou barvu.

Svůj hlavní domov má v Asii

Kurkuma citvárová pochází z jihovýchodních a jižních oblastí Asie, kde roste především na vlhkých až bažinatých místech. Nejvíce se jí daří v polostínu a na prosvětlených stanovištích.

Setkat se s ní lze například na úpatí Himalájí v Nepálu, stejně jako v Číně nebo Indii. V současnosti se ale vyskytuje a je pěstovaná také v mnoha dalších částech světa, mimo na nejednom ostrově v Tichomoří, na Madagaskaru, a dokonce i na Floridě v USA.

Vlastnosti cicvárového kořene

K prospěšným účelům se používá velký a masitý oddenek rostliny, který se po sklizni obvykle krájí na malé kousky a následně suší. Podobně jako kurkuma dlouhá, také kurmuma citvárová obsahuje takzvaný kurkumin. Právě tato hlavní účinná látka, která náleží do skupiny flavonoidů, slouží i jako barvivo. Je pro ni charakteristický zlatavě žlutý odstín. Kurkumin je známý tím, že vykazuje zajímavou protizánětlivou aktivitu. Navíc je antioxidantem, to znamená, že napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.

Zdravotní benefity rostliny jsou známé již po tisíciletí. Kurkuma citvárová má své stálé místo například v tradiční indické medicíně. V lidovém léčitelství se jí připisuje i řada dalších léčivých účinků.

Jak využít cicvár nejen v kuchyni

Ze sušených kousků nebo plátků oddenku rostliny je možné připravit odvar. Do nádoby se vloží přibližně 1 čajová lžička cicváru a zalijete se 250 ml vody. Poté se směs pouze krátce povaří, přikryje se pokličkou a nechá se ještě přibližně 10 až 15 minut louhovat. Výsledný odvar má kafrovou a nahořklou exotickou chuť.

Protože obsahuje rostlina i silice, připravuje se z ní parní destilací vzácný esenciální olej. Je čirý až lehce nažloutlý a také on má kořenité kafrové aroma. Využívá se v léčitelství, stejně jako při výrobě parfémů.

V neposlední řadě lze použít sušený oddenek jako netradiční, avšak zajímavé koření, a to samostatně či jako součást kořenících směsí. Používá se také k dochucování likérů.

Samotná rostlina má atraktivní vzhled s půvabnými květy. I u nás ji lze pořídit jako dekorativní pokojovou rostlinu.

Příprava Cicvár

Na přípravu čaje z cicvárového kořene dejte 1-2 lžičky sušeného kořene do hrníčku s vroucí vodou a nechte louhovat 5-10 minut. Čaj si můžete sladit medem a pít až 3x denně.

Slevy a tipy

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Len zlatýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Cholesterolbylinková směs

Společné působení bylin v této směsi čistí krev i celý cévní ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.