Pampeliška kořen celý Smetanka lékařská

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. ... více o Pampelišce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00978
Latinský názevRadix taraxaci

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
39 Kč
50g
60 Kč
100g
91 Kč
150g
126 Kč
200g
164 Kč
250g
191 Kč
300g
222 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 26.10.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 26.10.
  • Balíkovna dostanete do 26.10.
  • PPL - na pobočku dostanete do 26.10.
  • PPL - na adresu dostanete do 26.10.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 26.10.
  • Na adresu do 10kg dostanete do 28.10.

Vše o Pampelišce

Pampeliška kořen celý

Pampeliška Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.

Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.

Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. V minulosti se pampeliškový kořen dokonce nakládal do vína, případně se pražil jako náhražka kávy.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Pampelišky

Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.

Dávejte si pozor!

Kořen může obsahovat zbytky půdy. Doporučujeme před konzumací nebo zpracováním důkladně omýt.

Slevy a tipy

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Meduňka nať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Lískové ořechy

Lísková jádra jsou bohatým zdrojem užitečných a zdraví prospěšných ... více

Co vás zajímá o Pampelišce

  • Jak se připravuje pampeliška kořen a jaké je dávkování?

    Odvar připravíme krátkým povařením jedné čajové lžičky kořene ve 100 ml vody. Doba varu 5-10 minut. Užívá se 2 - 4x denně šálek. Další varianta přípravy je zalití 2 lžiček kořene 1/4 l studené vody, přes noc necháme louhovat, druhý den zahřejeme k bodu varu a scedíme. Vlažné pijeme po doušcích půl hod před a po snídani. Lze podávat i čerstvou šťávu z kořenů a to 4x denně po 1 až 2 čaj.lžičky. 

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.