Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
DOPRAVA ZDARMA! Doprava od 200Kč nákupu ZDARMA! AKCE PLATÍ POUZE DO STŘEDY 2.4. 23:59

Pampeliška kořen celý Smetanka lékařská

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. ... více o Pampelišce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00978
Latinský názevRadix taraxaci
Bylík.skPúpava Púpava lekárska koreň celý

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.

Dostupnost: na dotaz, upřesníme

Vše o Pampelišce

Pampeliška kořen celý

Pampeliška Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.

Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.

Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. V minulosti se pampeliškový kořen dokonce nakládal do vína, případně se pražil jako náhražka kávy.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Pampelišky

Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.

Dávejte si pozor!

Kořen může obsahovat zbytky půdy. Doporučujeme před konzumací nebo zpracováním důkladně omýt.

Slevy a tipy

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Co vás zajímá o Pampelišce

    Dotazy k bylinkám

  • Potřebuji bylinky pro činčily

    Činčily mají citlivé trávení, a proto je důležité vybírat jen bylinky, které jsou pro ně bezpečné. V našem sortimentu najdete několik druhů bylin, které jsou pro činčily vhodné:

     Vhodné bylinky pro činčily:

    • Pampeliška (list i květ) – podporuje trávení a imunitu.
    • Heřmánek – zklidňuje trávicí systém a působí protizánětlivě.
    • Jitrocel – podporuje dýchací cesty a trávení.
    • Maliník (listy) – bohatý na vitamíny a minerály.
    • Ostružiník (listy) – podporuje trávení.
    • Řebříček – vhodný v malém množství na podporu trávení.
    • Měsíček lékařský – působí protizánětlivě a podporuje trávení.

    Důležité tipy:

    • Bylinky podávejte střídmě a vždy suché.
    • Vyhýbejte se bylinám s vysokým obsahem cukru, jako je například sušené ovoce.
    • Doporučuji vybírat nesířené a přírodní produkty bez chemických úprav.

    Pokud budete mít zájem o konkrétní produkty, ráda Vám pomohu s objednávkou.

    Přeji krásný den a zdravé činčilky!

  • Musím sušit kořen pampelišky, abych z něj mohla vařit čaj,nebo mohu uvařit čaj i z čerstvého kořene?

    Pro přípravu čaje z kořene pampelišky se obvykle doporučuje použít sušený kořen, protože sušený kořen obsahuje méně vody a je tak vhodnější pro extrakci účinných látek do nápoje. Nicméně, pokud máte k dispozici čerstvý kořen, můžete ho také použít pro přípravu čaje. Doporučuje se ho nejprve jemně oloupat, nakrájet na menší kousky a nechat lehce zaschnout před vařením. Při použití čerstvého kořene by mohl být výsledný čaj silnější a výraznější v chuti než při použití sušeného kořene.

  • Kořen pampelišky se má poškrábat a pak nastrouhat, nebo jen stačí kořen umýt a pak nastrouhat na čaj?

    Kořen pampelišky se doporučuje nejprve dobře omyt a poté zbavit zbytků zeminy a eventuálních nečistot. Poté může být nastrouhán a použit pro přípravu čaje nebo jiné formy přípravy. Pokud je kořen starší a tvrdší, může být lehce poškrában nebo nakrájen na menší kousky, aby se urychlila extrakce účinných látek.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.