Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Pepř Kampotský červený celý

Kampotský červený pepř – celé, ručně tříděné kuličky s ovocnými tóny a elegantní pálivostí. Skvělé gurmánské koření do světle laděných jídel, studené kuchyně i ... více o Pepřem Kampotským

Kód zboží 05938
Země původuKambodža
Bylík.skČervené korenie kampotské celé

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

10g
79 Kč
30g
193 Kč
50g
289 Kč
100g
518 Kč
150g
676 Kč
200g
895 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 250 g | doručíme pozítří
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme pozítří
  • PPL - výdejní místo doručíme pozítří
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme pozítří
  • Balíkovna - na adresu doručíme pozítří
  • Zásilkovna - na adresu doručíme pozítří
  • PPL - na adresu doručíme pozítří
  • GLS - na adresu doručíme pozítří

Podobné zboží jako Pepř Kampotský červený

Vše o Pepřem Kampotským

Červený poklad z Kampotu: sladce ovocný pepř, který zvýrazní to nejlepší z jídla

/ Pepř Kampotský červený

Kampotský červený pepř (Piper nigrum) je vzácná podoba pepře z plně dozrálých bobulí, která propojuje sladce ovocné tóny se svěží, čistou pálivostí. Díky specifickému terroiru Kambodža Kampot a preciznímu ručnímu třídění nabídne delikátní, dlouhou dochuť bez drsnosti – ideální tam, kde chcete podpořit přirozený charakter pokrmu. Celé kuličky jsou gurmánské koření s nezaměnitelným aromatem, jež ocení moderní i tradiční kuchyně.

Jak vzniká jeho jedinečnost

Červený pepř se sklízí až v okamžiku, kdy bobule na hroznech skutečně dozrají a zčervenají. Následuje šetrné sušení a pečlivé ruční třídění, které zachová barvu i vůni. Oproti černému pepři (sušené, ještě zelené plody) je výsledný projev jemnější, vrstevnatější a často připomíná sušené ovoce či lehké citrusové tóny. Původ Kampot je chráněn zeměpisným označením (PGI), což znamená kontrolu pěstování i zpracování a konzistentní kvalitu celých kuliček.

Vůně a chuť: ovocné tóny, sladká pálivost, dlouhá dochuť

Profil kampotského červeného pepře bývá popisován jako harmonický a elegantní. Nejprve zaujme jasná pepřová linka, kterou následují ovocné tóny – často náznak sušených meruněk, červeného bobulového ovoce a jemné citrusové svěžesti. Pálivost je „čistá“, bez hořkých nebo kouřových stop, a vyznívá dlouze a kultivovaně. Právě tato kombinace dělá z červeného pepře vyhledávaný akcent do světlých a jemných jídel.

Jak s ním vařit (a proč po něm sáhnout)

Celé kuličky doporučujeme mlít nebo drtit až těsně před servisem, aby se uvolnilo maximum vůní. Červený pepř je skvělý tam, kde se počítá nejen chuť, ale i vzhled – drobné červené tečky dodají talíři atraktivitu.

  • Světlé omáčky a polévky: bešamel, velouté či krémové polévky získají jemnou, sladkou pálivost; červený pepř do omáček nechá vyniknout mléčné i zeleninové základy.
  • Ryby, mořské plody a drůbež: zvýrazní čistou chuť suroviny bez přebití; funguje i v rychlých marinádách a dresincích.
  • Sýry a studená kuchyně: výtečný do čerstvých sýrů, tvarohových pomazánek, bylinkových másel i majonézových dipů.
  • Odvážné sladké kombinace: špetka čerstvě mletého pepře pozvedne jahody, čokoládové krémy i pečené ovoce – ovocné tóny podtrhnou sladkost a dodají „jiskru“.

Červený vs. růžový: neplést si pojmy

Červený pepř je stále pravý pepř z Piper nigrum – jen z plně zralých bobulí. Naproti tomu růžový „pepř“ pochází nejčastěji z rodu Schinus a chutná spíše nasládle, květinově, bez typické „pepřové“ pálivosti. V receptech se oba používají, ale každý má jinou roli; chcete-li čistou pepřovou chuť s ovocným podtónem, sáhněte po kampotském červeném.

Tip na maximum aroma

Při mletí volte spíše hrubší nastavení, které zvýrazní ovocné tóny a sladkou pálivost. Celé kuličky (pepř červený, kampotský pepř) skladujte v suchu a temnu, ideálně v těsnící nádobě. Pokud pepř přidáváte do horkých omáček, vmíchejte jej až na závěr, aby se těkavé látky zbytečně nevyvařily a zůstal gurmánský charakter koření zachován.

Klíčová slova v textu: pepř červený, kampotský pepř, Piper nigrum, PGI, Kambodža Kampot, celé kuličky, ovocné tóny, sladká pálivost, gurmánské koření, červený pepř do omáček.

Účinné látky

Chuť a aroma určují hlavně alkaloid piperin (pálivost) a éterické oleje s podílem monoterpenů a seskviterpenů (např. α-pinene, β-pinene, limonen, sabinen, β-karyofylen). U plně zralých bobulí bývá vjem komplexnější díky změnám ve složení těkavých látek při zrání a šetrném sušení.

Výživové hodnoty

Nutrient 100 g
Kalorie 320 kcal
Sacharidy 57,8 g
Vláknina 15,1 g
Bílkoviny 11,3 g
Tuky 1,5 g
Draslík 73 mg
Železo 14 mg
Hořčík 90 mg

Výskyt

Pepřovník černý (Piper nigrum) pochází z jižní Asie. Kampotský pepř se pěstuje v provincii Kampot na jihu Kambodže; specifické klima a půdy dávají koření charakteristický aromatický profil. Označení původu PGI garantuje standardy pěstování a zpracování.

Lidové názvy Pepř Kampotský

Pepř červený celý, kampotský pepř, plně zralé bobule pepřovníku

Příprava Pepř Kampotský

🫖 Aromatický nálev do omáček: 1/2 lžičky lehce podrcených kuliček zalijte 200–250 ml horké vody, nechte 8–10 min louhovat a sceďte přímo do omáčky pro jemnou, ovocně pepřovou linku.

🍵 Krátký odvar: Kuličky povařte 3–5 min ve smetaně či vývaru a sceďte; zůstane sladká pálivost bez hořkosti a krásné ovocné tóny.

🧪 Olejový macerát: 1 lžičku rozdrceného pepře nechte 48–72 h louhovat v kvalitním oleji, přeceďte a používejte do studené kuchyně (dresinky, marinády, bylinková másla).

🫙 Tip mletí: Melte těsně před podáváním; hrubší mletí zvýrazní ovocné tóny a dlouhou dochuť.

Dávejte si pozor!

Nadměrná konzumace může dráždit ústní a žaludeční sliznici. Uchovávejte mimo dosah dětí. U citlivých osob se může výjimečně objevit alergická reakce.

Slevy a tipy

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Kardamommletý plod

Jedno z nejdražších koření, které výtečně ochutí maso i rýži ... více

­-20%

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Polévkovébez soli a glutamátu

Polévkové koření bez soli a glutamátu: vyvážená směs sušené ... více

Pepř barevný celý

Kombinaci čtyř různých barevných odstínů pepře ... více

­-10%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.