Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Guayusa list

Listy guayusy (Ilex guayusa) z Amazonie. Přirozený zdroj kofeinu a methylxantinů s jemně nasládlým nálevem. Kofein při 75 mg/porce může přispívat k bdělosti a soustředění. ... více o Guayusa

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 06700
Země původuEkvádor
Latinský názevIlex guayusa
Bylík.skGuayusa list

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
159 Kč
50g
237 Kč
100g
421 Kč
150g
549 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 250 g

Podobné zboží jako Guayusa

Vše o Guayusa

Guayusa – list (Ilex guayusa)

%%obrazek%%Guayusa je listová surovina z amazonské cesmíny (Ilex guayusa), ceněná pro přirozený obsah kofeinu a jemnou, málo trpkou chuť. Tradičně se připravuje jako nálev, který je oblíbený pro ranní i dopolední popíjení. Díky kofeinu – při přísunu alespoň 75 mg na porci – může přispívat ke zvýšení bdělosti a zlepšení koncentrace.

Guayusa pochází z oblasti západní Amazonie a po staletí je součástí každodenních rituálů původních komunit. V moderní kuchyni a čajové kultuře si získává místo jako „energizující čaj“ s vyváženým chuťovým profilem a snadnou přípravou. Na rozdíl od některých silně tříslovitých nápojů je nálev z guayusy obvykle vnímán jako kulatý a příjemně nasládlý. Informace o nízkém obsahu tříslovin ve srovnání s jinými čaji však není pro všechny šarže a způsoby zpracování spolehlivě doložena.

Listy guayusy přirozeně obsahují skupinu látek zvaných methylxantiny – především kofein, dále theobromin (známý také z kakaových bobů) a v menším množství teofylin. Spolu s nimi se v listech nachází i běžné rostlinné fenolické sloučeniny, například různé formy kyseliny chlorogenové. Tyto složky se do šálku uvolňují podle doby louhování, teploty vody a jemnosti řezu – proto má způsob přípravy zásadní vliv na chuť i celkovou intenzitu nápoje.

V posledních letech roste zájem o guayusu také kvůli jejímu původu a způsobu pěstování. V tradičním agrolesnictví (tzv. „chakra“ systémech) se stromy guayusy pěstují společně s dalšími užitkovými rostlinami. Tento přístup podporuje pestrost krajiny a přirozené cykly v tropickém lese. Pro zákazníky to znamená surovinu s jasně vymezeným terroirem, která si i v šálku zachovává charakter Amazonie.

Jak guayusa zapadne do vašeho dne? Mnozí po ní sahají místo kávy nebo jako alternativu k yerba maté. Vynikne při čisté přípravě i v kombinaci s bylinkami, citrusovou kůrou nebo zázvorem. V létě z ní připravíte osvěžující „cold brew“ nápoj, v zimě ji můžete mírně svařit se skořicí a kouskem pomerančové kůry. Pokud si hlídáte příjem kofeinu, je dobré pracovat s dávkováním listu a délkou louhování, které významně ovlivňují sílu šálku.

  • Chuť a aroma: jemná, hladká, s lehce nasládlým zakončením; bez výrazného zakouřeného tónu.
  • Složení: kofein, theobromin a přirozeně se vyskytující fenolické látky; profil v šálku závisí na přípravě.
  • Využití: ranní i dopolední nápoj, základ pro ledové čaje, možné párování s citrusy, mátou či zázvorem.

Pokud hledáte nápoj s přirozeným kofeinem a čitelným původem, guayusa – list je sázkou na jistotu. Díky svému botanickému původu (cesmínovité) zůstává chuťově odlišná od klasického čaje z čajovníku, přesto si zachovává „čajový“ charakter, který osloví jak milovníky bylinkových nálevů, tak vyznavače moderních přírodních energií. Při odpovědném dávkování navíc snadno přizpůsobíte výslednou intenzitu svým potřebám a dennímu režimu.

Účinné látky

Guayusa přirozeně obsahuje kofein (přírodní stimulant; v EU je schváleno tvrzení, že při příjmu alespoň 75 mg na porci může přispívat ke zvýšení bdělosti a zlepšení koncentrace), dále theobromin (příbuzná látka známá z kakaa; mírný stimulační účinek) a menší množství teofylinu. Z fenolických látek jsou zastoupeny zejména kyseliny chlorogenové a další běžné rostlinné polyfenoly. Konkrétní složení v šálku ovlivňuje dávka, teplota a doba louhování.

Výskyt

Guayusa (Ilex guayusa) je stálezelený strom původem ze západní Amazonie – především z Ekvádoru, Peru a jihu Kolumbie. Tradičně se pěstuje v agrolesnických systémech (tzv. „chakra“) v nížinném tropickém podnebí, kde stromy sdílejí prostor s dalšími užitkovými plodinami.

Lidové názvy Guayusa

guayusa (wayusa), cesmína guayusa – list

Příprava Guayusa

🫖 Nálev: 1–2 čajové lžičky listu na 250 ml vody, zalijte 80–95 °C a louhujte 5–7 min. Pro jemnější šálek zkraťte louhování, pro výraznější prodlužte.

🍵 Krátký odvar: 1–2 čajové lžičky na 250 ml, lehce povařte 5–10 min a nechte chvíli dojít; získáte plnější tělo nápoje.

🧪 Tinktura (tradiční domácí způsob): sušený list zalijte 40% alkoholem v poměru 1 : 5, macerujte 2–3 týdny a přeceďte. Dávkování upravte podle obsahu kofeinu a osobní tolerance.

💡 Tip: Skvěle se kombinuje s mátou, citronovou kůrou nebo zázvorem; na léto připravte „cold brew“ (louhování ve studené vodě 6–8 hodin v lednici).

Dávejte si pozor!

Obsahuje kofein. Není určeno pro děti, těhotné a kojící ženy a osoby s přecitlivělostí na kofein. Nepřekračujte svůj obvyklý denní příjem kofeinu a vyhněte se užívání ve večerních hodinách. Pokud užíváte léky nebo máte zdravotní potíže, poraďte se o vhodnosti užívání s odborníkem.

Slevy a tipy

Len hnědýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

­-10%

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Kardamommletý plod

Jedno z nejdražších koření, které výtečně ochutí maso i rýži ... více

­-20%

Lnicenať

Lnice uvolňuje křeče, tlumí křečové bolesti při průjmech a nejrůznějších ... více

­-10%

Cukr v krvibylinková směs

Bylinková směs Cukr v krvi spojuje nať borůvky, květ bezu, jablečník, ... více

­-15%

Zlatobýl celíknať

Zlatobýl se používá na záněty močových cest, ledvin, močové ... více

­-20%

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Len zlatýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.