Bez plod černý

Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. ... více o bezu černém

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00308
Latinský názevSambuci fructus
Bylík.skBaza čierny plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
43 Kč
100g
62 Kč
150g
79 Kč
200g
101 Kč
250g
113 Kč
300g
133 Kč
400g
173 Kč
500g
202 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 5.7.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.7.
  • Balíkovna dostanete do 5.7.
  • PPL - na pobočku dostanete do 5.7.
  • GLS - na pobočku dostanete do 5.7.
  • Zásilkovna domů dostanete do 5.7.
  • PPL - na adresu dostanete do 5.7.
  • GLS - na adresu dostanete do 5.7.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.7.

Podobné zboží jako Bez

Vše o bezu černém

Bez plod

Bez Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. Má lichozpeřené a po pěti uspořádané listy, jednotlivé lístky mají protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky.

Plody bezu černého lze vyzkoušet při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí. Kromě toho přispívají ke správnému vylučování, respektive pročištění těla. Celá rostlina se pak označuje jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, kromě toho napomáhá vylučování vody z organismu. Uvádí se také, že bez černý je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti, má blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

Černý bez si našel své místo v tradiční domácí kuchyni, kde se využívají i jeho zralé plody. Jsou například velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové

Výskyt

Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.

Příprava bezu černého

Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme,  pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.

Dávejte si pozor!

Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.

Slevy a tipy

Třezalka nať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Šípek celý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Rychlejší hubnutí bylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Kurkuma mletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Bazalka nať

Bazalka se používá při nadýmání, při poruchách trávicího traktu, ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.