Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Bez plod černý

Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. ... více o bezu černém

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00308
Latinský názevSambuci fructus
Bylík.skBaza čierny plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
48 Kč
100g
74 Kč
150g
91 Kč
200g
116 Kč
250g
141 Kč
300g
165 Kč
400g
212 Kč
500g
253 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Podobné zboží jako Bez

Vše o bezu černém

Bez plod

Bez Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. Má lichozpeřené a po pěti uspořádané listy, jednotlivé lístky mají protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky.

Plody bezu černého lze vyzkoušet při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí. Kromě toho přispívají ke správnému vylučování, respektive pročištění těla. Celá rostlina se pak označuje jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, kromě toho napomáhá vylučování vody z organismu. Uvádí se také, že bez černý je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti, má blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

Černý bez si našel své místo v tradiční domácí kuchyni, kde se využívají i jeho zralé plody. Jsou například velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové

Výskyt

Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.

Příprava bezu černého

Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme,  pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.

Dávejte si pozor!

Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.

Slevy a tipy

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Cholesterolbylinková směs

Společné působení bylin v této směsi čistí krev i celý cévní ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.