Bez plod černý
Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. ... více o bezu černém
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00308 |
Latinský název | Sambuci fructus |
Bylík.sk | Baza čierny plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- WE|DO BOX dostanete pozítří
- WE|DO POINT dostanete pozítří
- WE|DO HOME dostanete pozítří
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Podobné zboží jako Bez
Vše o bezu černém
Bez plod
Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. Má lichozpeřené a po pěti uspořádané listy, jednotlivé lístky mají protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky.
Plody bezu černého lze vyzkoušet při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí. Kromě toho přispívají ke správnému vylučování, respektive pročištění těla. Celá rostlina se pak označuje jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, kromě toho napomáhá vylučování vody z organismu. Uvádí se také, že bez černý je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti, má blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
Černý bez si našel své místo v tradiční domácí kuchyni, kde se využívají i jeho zralé plody. Jsou například velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové
Výskyt
Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.
Příprava bezu černého
Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme, pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.
Dávejte si pozor!
Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.
Slevy a tipy
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Mandle naturaljádra celá
Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky