Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kakaové boby plod Kakaovník pravý

Kakaovník pravý (latinsky Theobroma cacao) je stálezelený strom, jehož původním domovem je Jižní Amerika. V současnosti je však pěstován i v dalších tropických obla ... více o kakaových bobech

Kód zboží 00189
Země původuPeru
Latinský názevTheobroma cacao
Bylík.skKakaové bôby Kakaovník pravý plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
107 Kč
150g
135 Kč
200g
173 Kč
250g
212 Kč
300g
246 Kč
400g
320 Kč
500g
375 Kč
750g
523 Kč
1000g
707 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 7.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 7.5.
  • WE|DO BOX dostanete do 7.5.
  • WE|DO POINT dostanete do 7.5.
  • WE|DO HOME dostanete do 7.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 7.5.
  • Balíkovna dostanete do 7.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 7.5.
  • Zásilkovna domů dostanete do 7.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 7.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 7.5.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 7.5.

Vše o kakaových bobech

Kakaové boby plod

Kakaové boby  Kakaovník pravý (latinsky Theobroma cacao) je stálezelený strom, jehož původním domovem je Jižní Amerika. V současnosti je však pěstován i v dalších tropických oblastech světa. Má silný kmen, ze kterého vyrůstají plstnaté větve. Lesklé listy jsou celokrajné, květy narůžovělé a oboupohlavní. Zajímavostí stromu je takzvaná kmenokvětost, kdy květy vyrůstají přímo z kmene či větví. Je tomu tak proto, že následný plod je poměrně těžký a velký, může dosahovat až 30 cm. Uvnitř se ukrývají hnědavá semena – kakaové boby.

Kakaovník je považován za antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. V kakaových bobech nalezneme tuky (ty jsou zastoupeny více než 50 %), především kyselinu stearovou, z mikroživin dále například hořčík, mangan, železo, zinek a měď.

Kakaové boby mají celou řadu zajímavých možností využití v kuchyni. Nadrcené je lze použít jako posypku při výrobě dezertů a cukrovinek, vynikající jsou v ovesných a jiných obilných kaších nebo v domácím műsli. Boby lze přidat rovněž do oblíbených smoothie nápojů a zajímavě ochutí třeba i marinády k nakládání masa.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena obsahují 56% tuku - z glyceridů kyseliny palmitové, stearové, olejové a linolové, purinové alkaloidy- především theobromin, lipid anandamid, katechinové třísloviny, malé množství kofeinu.

Výskyt

Kakaovník pochází z deštných lesů Střední a Jižní Ameriky, dnes se již pěstuje v mnoha odrůdách v tropech na celém světě.

Příprava kakaových bobů

Pokud máte rádi čokoládu, ale jste zastánci zdravého životního stylu a nechcete krmit své tukové buňky cukrem, zkuste nepražené kakaové boby. Jsou skvělé, neosahují cukr a tuky v nich obsažené v podobě kakaového másla nemají negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Len zlatýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Co vás zajímá o kakaových bobech

    Dotazy k bylinkám

  • Musí se kakaové boby rozlousknout jako vlašské ořechy, nebo se jí se skořápkou?

    Kakaové boby mají vnější slupku, která se odstraňuje během fermentace a sušení. Po odstranění slupky zůstává pouze vnitřní jádro, které se používá k výrobě kakaa a čokolády. Protože vnitřní jádro je to, co se nejčastěji používá, kakaové boby se obvykle nepoužívají se slupkou. Pokud jsou však použity se slupkou, mohou dodat hloubku a složitost chuti, ale mohou také přidat mírně hořkou chuť. Celkově lze tedy říci, že kakaové boby se používají buď s odstraněnou slupkou, nebo s ní, v závislosti na preferencích a účelu použití.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.