Datle bez pecky sušené plody Datlovník obecný
Zdrojem exotických datlí je datlovník pravý neboli datlovník obecný (latinsky Phoenix dactylifera), jedna z vůbec nejstarších pěstovaných kulturních rostlin. ... více o Datlích
Kód zboží | 00300 |
---|---|
Země původu | Írán |
Latinský název | Phoenix dactylifera |
Bylík.sk | Datle bez kôstky Datľovník obyčajný sušené plody |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 3.1.
- ONE BOX dostanete do 3.1.
- ONE POINT dostanete do 3.1.
- ONE dostanete do 3.1.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 3.1.
- Balíkovna dostanete do 3.1.
- PPL - na pobočku dostanete do 3.1.
- Zásilkovna domů dostanete do 3.1.
- PPL - na adresu dostanete do 3.1.
- GLS - na adresu dostanete do 3.1.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 3.1.
Vše o Datlích
Datle bez pecky sušené plody
Zdrojem exotických datlí je datlovník pravý neboli datlovník obecný (latinsky Phoenix dactylifera), jedna z vůbec nejstarších pěstovaných kulturních rostlin. Tato středně vysoká palma má až 5 metrů dlouhé zpeřené listy tvořené zhruba 150 drobnými lístky, květenstvím je hroznovité. Plodem jsou oválné peckovice hnědé barvy – datle. Z jednoho stromu je možné sklidit během jediné sezóny až na 100 kg tohoto chutného ovoce.
V datlích najdeme zejména sacharidy, a to v podobě přírodních cukrů (jedná se až o 74 g na 100 g), dále obsahují vodu, vitamin A, vitaminy skupiny B, draslík, železo, chlór, měď a další prvky.
Protože jsou datle vynikajícím přírodním zdrojem energie, je vhodné je konzumovat například po náročné fyzické aktivitě nebo je přibalit jako chutnou svačinku na cesty. V kuchyni je lze využít při přípravě sladkých kaší, pro oslazení zdravých cukrovinek a dezertů stejně jako přidat do populárních smoothie nápojů.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Sušené datle jsou bohaté na vitaminy A, B1, B2, niacin a B6, minerály, draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, stopové prvky, měď, mangan a zinek. Sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé, čerstvé datle jsou zase lepším zdrojem vitamínu C.
Výskyt
Datle pocházejí původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí. Dnes se datle pěstují hlavně v Iráku, Egyptě a Maroku, ale také v Indii a Pákistánu a na Kanárských ostrovech.
Ovoce bez AZO, cukru a SO2
Příprava Datlí
Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty, rychle dodají energii. Jsou zdrojem rozpustné vlákniny, působí jako mírné projímadlo. Obdobně jako švestky, meruňky či fíky je lze namočit na několik hodin do vody nebo mléka a poté zkonzumovat.
Slevy a tipy
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky