Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Šípek drcený s jádry

Neodmyslitelnou součástí české krajiny je růže šípková (latinsky Rosa canina).  ... více o šípku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00404
Latinský názevRosa canina
Bylík.skŠípka drvený s jadrami

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
49 Kč
150g
59 Kč
200g
72 Kč
250g
85 Kč
300g
102 Kč
400g
127 Kč
500g
146 Kč
750g
197 Kč
1000g
254 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 10.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 10.12.
  • ONE BOX dostanete do 10.12.
  • ONE POINT dostanete do 10.12.
  • ONE dostanete do 10.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 10.12.
  • Balíkovna dostanete do 10.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 10.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 10.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 10.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 10.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 10.12.

Podobné zboží jako Šípek

Vše o šípku

Šípek drcený s jádry

Šípek Neodmyslitelnou součástí české krajiny je růže šípková (latinsky Rosa canina). Jedná se o poměrně mohutný ostnitý keř, kterého zdobí v pozdním jaru narůžovělé voňavé květy, zatímco na sklonku léta a během podzimu je obsypán nepřehlédnutelnými červenými šípky. Nejedná se však o plody v pravém slova smyslu, nýbrž o takzvané souplodí nažek.

Šípky obsahují celou řadu zajímavých látek, mimo jiné významné množství vitaminu A a C. Příznivě působí na správnou činnost dýchacího systému a obecně normální stav organismu. Podporují přirozenou obranyschopnost, přispívají ke zdraví pokožky i k hojení ran, vyzkoušet je lze rovněž při nepříjemném pocitu těžkých nohou. V neposlední řadě se uvádí také pozitivní vliv na mentální zdraví. Růže šípková náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, podporuje normální funkci trávení, močového měchýře a ledvin, napomáhá udržovat zdravé klouby.

Ze sušených šípků se připravuje oblíbený nálev, jsou rovněž součástí mnoha čajových směsí. Tradiční využití mají i v kuchyni, uveďme alespoň vynikající šípkovou marmeládu a také šípkovou omáčku, která se výtečně hodí zejména ke zvěřině.

Lidové názvy Šípek

Tato bylina je též známá pod názvy stolistka, psí růže

Příprava Šípek

Sušené plody spařte vodou 70°C teplou a nechte déle vylouhovat, aby se co nejméně zničil jejich vzácný obsah. Šípky lze krátce povařit -asi 10g drcených plodů louhujeme 1 hod v 0,5l studené vody, uvedeme do varu, necháme odstát. Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Slevy a tipy

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

­-10%

Vlašské ořechy 40% půlky

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Co vás zajímá o šípku

  • Jaké jsou přírodní zdroje vitamínu C?

    Šípek

    • Šípek je výjimečně bohatý na vitamín C a také obsahuje řadu dalších antioxidantů, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením volnými radikály.
    • Můžete jej konzumovat ve formě čaje nebo si připravit výluh ze sušených plodů.

    Rakytník

    • Rakytník řešetlákový je dalším vynikajícím zdrojem vitamínu C, kromě toho obsahuje esenciální mastné kyseliny, vitamíny E a B, minerály a další bioaktivní látky.
    • Rakytník může být užíván ve formě šťávy, oleje nebo jako přísada do smoothie.

    Jiné zdroje vitamínu C

    • Černý rybíz, kiwi, citrusové plody (pomeranče, grapefruity, citrony), paprika a zelí jsou také bohaté na vitamín C a lze je snadno začlenit do stravy.
  • Dotazy k bylinkám

  • Podzimní prevence zdraví pomocí bylinek

     

    Podzim je roční období plné barev, ale také čas, kdy je potřeba více pečovat o své zdraví. S blížícími se chladnými dny je důležité posílit svůj imunitní systém a vyvarovat se různým nemocem. Bylinky jsou tradiční a přírodní způsob, jak posílit naše tělo a duši. Zde je několik bylinek, které vám mohou pomoci připravit se na podzimní období:

    Echinacea je oblíbená bylinka známá pro své schopnosti posilovat imunitní systém. Často se používá ve formě čaje nebo tinktury a je známa svou schopností stimulovat produkci bílých krvinek.

    Šípek je bohatý na vitamin C a je skvělým antioxidantem. Často se konzumuje ve formě čaje nebo sirupu, a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.

    Kopřiva je bohatá na železo a vitaminy. Tuto bylinu můžete použít ve formě čaje nebo ji přidat do různých jídel jako je polévka nebo omáčka. Kopřiva je také známá pro své protizánětlivé účinky.

    Bez (květ i plod) je bylinka, která je známá pro své uklidňující a protizánětlivé vlastnosti. Bezové květy i plody se obvykle používají ve formě čaje nebo sirupu.

    Rakytník je známý svým vysokým obsahem vitaminu C a omega mastných kyselin. Může být užíván ve formě čaje, oleje nebo v potravinových doplňcích.

    Černý rybíz je bohatý na vitaminy a antioxidanty. Černý rybíz může být užíván ve formě čaje, džemu nebo jako sušené plody. Je známý svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

    Máta je známá svými osvěžujícími a antiseptickými vlastnostmi. Máta pomáhá při trávení a může také uklidnit mysl. Je ideální ve formě čaje, který si můžete udělat z čerstvých nebo sušených listů.

    Meduňka je další bylinka, která je známá svými uklidňujícími vlastnostmi. Meduňka je často používána k léčbě nespavosti a úzkosti. Je vynikající ve formě čaje nebo tinktury a je známa svými relaxačními účinky.

    Jak připravit bylinkový čaj

    Při přípravě bylinkového čaje obvykle stačí lžičku sušených bylinek zalít šálkem horké vody a nechat louhovat po dobu 5-10 minut. Poté scedíme a čaj je připraven k pití. Některé bylinky, jako je například rakytník, mohou vyžadovat delší dobu louhování.

    Jak vytvořit tinkturu

    Tinktury jsou obvykle vytvořeny macerací bylinek v alkoholu po dobu několika týdnů. K tomu použijte skleněnou nádobu, do které vložíte bylinky a přelijete je alkoholem (nejlépe vodkou nebo rumem). Nádobu uzavřete a uskladněte na tmavém a chladném místě. Po 4-6 týdnech tinkturu scedíme a přefiltrujeme do menších lahviček na uzavření. Tinktury jsou silné a obvykle se užívají po kapkách.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.