Proskurník nať lékařský

Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která je často lidově označována (ač nesprávně) jako ibišek ... více o Proskurníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00079
Latinský názevAlthaea officinalis

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

10g
12 Kč
30g
21 Kč
50g
31 Kč
100g
53 Kč
150g
65 Kč
200g
84 Kč
250g
95 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 3.8.
  • Balíkovna dostanete do 3.8.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 3.8.
  • PPL - na pobočku dostanete do 3.8.
  • PPL - na adresu dostanete do 3.8.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 3.8.

Vše o Proskurníku

Proskurník nať

Proskurník Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která je často lidově označována (ač nesprávně) jako ibišek. Upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, které se stanou ozdobou každé okrasné zahrady.

Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Vysoce ceněný je pro obsah slizovitých látek.

V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.

Účinné látky

Slizové látky, hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany, škroby, sacharóza, asparagin, betain, pektiny,flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Příprava Proskurníku

Příprava macerátu -  1 lžičku sušeného listu proskurníku zalijeme 0,25 l převařené vlažné nebo studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Užívá se obvykle 3x denně, u malých dětí postačí 2 x denně, ráno a večer. Nálev - čaj si připravíme přelitím čajové lžičky listu 0,25 l horké vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně, u malých dětí postačí 2x denně, ráno a večer. Proskurník nikdy nevaříme ani nezaléváme horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. Nejvhodnější je používat vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinkami přilejeme do vychlazeného čaje. Macerát můžeme též přidat do koupelí při kožních ekzémech.

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Slevy a tipy

Dýně semínko loupané

Dýňová semínka jsou nejlepším přírodním zdrojem zinku. Zinek ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Skořice cejlonská mletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Mandle natural

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Šípek celý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.