Proskurník nať lékařský

Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která je často lidově označována (ač nesprávně) jako ibišek ... více o Proskurníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00079
Latinský názevAlthaea officinalis
Bylík.skIbiš lekársky list

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

10g
19 Kč
30g
27 Kč
50g
33 Kč
100g
48 Kč
150g
58 Kč
200g
73 Kč
250g
87 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 11.10.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 11.10.
  • Balíkovna dostanete do 11.10.
  • PPL - na pobočku dostanete do 11.10.
  • GLS - na pobočku dostanete do 11.10.
  • Zásilkovna domů dostanete do 11.10.
  • PPL - na adresu dostanete do 11.10.
  • GLS - na adresu dostanete do 11.10.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 11.10.

Vše o Proskurníku

Proskurník nať

Proskurník Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která je často lidově označována (ač nesprávně) jako ibišek. Upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, které se stanou ozdobou každé okrasné zahrady.

Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Vysoce ceněný je pro obsah slizovitých látek.

V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Slizové látky, hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany, škroby, sacharóza, asparagin, betain, pektiny,flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Příprava Proskurníku

Příprava macerátu -  1 lžičku sušeného listu proskurníku zalijeme 0,25 l převařené vlažné nebo studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Užívá se obvykle 3x denně, u malých dětí postačí 2 x denně, ráno a večer. Nálev - čaj si připravíme přelitím čajové lžičky listu 0,25 l horké vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně, u malých dětí postačí 2x denně, ráno a večer. Proskurník nikdy nevaříme ani nezaléváme horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. Nejvhodnější je používat vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinkami přilejeme do vychlazeného čaje. Macerát můžeme též přidat do koupelí při kožních ekzémech.

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Slevy a tipy

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Majoránkalist

Majoránka se používá při nervových poruchách a nespavosti, nemocech ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.