Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kmín celý český kořenný

Kmín kořenný neboli kmín luční (latinsky Carum carvi) je rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru, která má pouze málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se ... více o Kmínu

Kód zboží 01071
Země původuČesko
Latinský názevCarum carvi
Bylík.skRasca český koreňový celý

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
27 Kč
50g
32 Kč
100g
42 Kč
150g
50 Kč
200g
60 Kč
250g
70 Kč
300g
85 Kč
400g
104 Kč
500g
119 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • WE|DO BOX dostanete pozítří
  • WE|DO POINT dostanete pozítří
  • WE|DO HOME dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Podobné zboží jako Kmín

Vše o Kmínu

Český kmín je malým zázrakem nejenom v kuchyni

KmínV poslední době se k nám dostává čím dál více zajímavých plodin, bylin a potravin z často velmi exotických koutů světa. Je proto snadné zapomenout na to, že i v naší vlasti máme několik skutečných rostlinných pokladů. A bezesporu se k nim řadí i český kmín.

Kmín kořenný neboli kmín luční (latinsky Carum carvi) je rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru, která má pouze málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Je jím složený okolík z drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se příliš nevětví a zpeřené listy uspořádané do kříže.

Nepleťte si kmín a kmín

Kmín není pouze jeden, a proto je dobré vědět, jak se vlastně v kmínech vyznat. Velmi často se plete či zaměňuje římský kmín a ten “klasický“. Římský kmín se tomu našemu sice trochu podobá, tím ale veškerá podobnost končí. Pochází totiž nejenom z jiné rostliny (konkrétně se jedná o šabrej kmínovitý), ale odlišuje se také svou chutí a vůní. Je hojný především ve Středomoří, kde je běžnou součástí mnoha oblíbených pokrmů. Sehnat jej jako koření je však možné běžně i u nás.

Tou druhou rostlinou je kmín kořenný, který se rovněž označuje jako kmín luční a v Evropě roste více jeho odrůd. Některé z nich jsou mnoholeté, jiné pouze dvouleté nebo dokonce jednoleté. Existuje dokonce chráněné označení s názvem “Český kmín“. Jedná se vždy pouze o dvouletou rostlinu, která vykvétá právě druhým rokem a vyniká především vysokým obsahem silic, je proto považována za velmi kvalitní.

Kmín kořenný

Kmín kořenný (latinsky Carum carvi) náleží do čeledi miříkovitých. Jedná se o rostlinu dorůstající až do výšky jednoho metru, která má málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Tím je složený okolík s množstvím drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se nepříliš větví, listy jsou zpeřené a uspořádány do kříže.

Ve volné přírodě se lze s kmínem kořenným setkat hlavně na loukách, mezích, v příkopech, na okraji polních cest, podél plotů a podobně. Nejlépe se mu daří v dobře propustné půdě na slunném stanovišti.

Typickou kmínovou chuť a vůni má na svědomí obsah přítomným silic. Jedná se zejména o silice karvonu a limonenu, kromě toho lze však v kmínu nalézt celou řadu dalších zajímavých látek. Z těch hlavních uveďme vedle již zmíněných éterických olejů například bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, draslík a dokonce i beta karoten.

Kmín se pyšní prastarou tradicí

Takřka na celém evropském kontinentu naše území nevyjímaje má kmín kořenný prastarou tradici. U nás se jedná pravděpodobně o jedno z nejstarších koření vůbec.

Své uplatnění nalezl kmín zejména v kuchyni. Je neodmyslitelnou součástí mnoha jídel, používá se především při přípravě chleba a dalšího pečiva, výtečně ochutí nejrůznější polévky i omáčky, hodí se pod maso a k bramborovým pokrmům. Neobejdeme se bez něj ani při přípravě zelí, hub či ryb.

Kmín je také běžnou součástí receptur mnoha likérů, mimo jiné známé kmínky.

Opomenout nesmíme ani jeho zajímavé účinky na lidské zdraví.

Kmín přispívá k normální činnosti trávení a příznivě ovlivňuje hladinu lipidů v krvi. Napomáhá správnému fungování imunitního systému a vyzkoušet jej mohou také maminky pro bezproblémový průběh kojení.

Z kmínu se připravuje nejenom odvar, ale dělají se z něj například i léčivé oleje či sirupy.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Kmín

kmín luční, kmín perský, kmín krámský, raška, raska

Slevy a tipy

Koriandrsemeno

Celé plody koriandru se používají hlavně při nakládání zeleniny ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Mandle naturaljádra celá

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Pepř černýmletý

Chuťově nejvýraznější pepř namletý najemno ... více

­-20%

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Co vás zajímá o Kmínu

    Dotazy k bylinkám

  • Prodělal jsem boreliozu léčenou 14 dní antibiotiky. Prosím o návrh bylinkové terapie.

    Antibiotická léčba, jakou jste prošel, může být náročná na tělo, zejména na trávicí systém a imunitní systém. Byliny a bylinné doplňky mohou pomoci podpořit obnovu těla po takové léčbě. Zde jsou některé možnosti, které byste mohl zvážit:

    1. Probiotika: Po takové dávce antibiotik může být dobré doplnit tělo probiotiky, které pomáhají obnovit zdravou střevní flóru. Probiotika lze nalézt v kvašených potravinách jako je jogurt, kefír, kvašená zelenina nebo v probiotických doplňcích.

    2. Echinacea: Tato bylina je známá svými imunitu posilujícími vlastnostmi a může pomoci podpořit imunitní systém po léčbě antibiotiky.

    3. Šípek: Je bohatý na vitamin C, který je důležitý pro zdraví imunitního systému a pro obnovu těla.

    4. Byliny na podporu trávení: Pokud máte problémy s trávením po antibiotické léčbě, může být užitečné zařadit byliny jako je heřmánek, měsíček lékařský nebo kmín, které podporují zdravé trávení.

    Je důležité konzultovat jakékoliv změny v léčebném režimu s lékařem. Některé byliny mohou interagovat s léky nebo mohou mít vedlejší účinky, pokud se užívají v nesprávných dávkách nebo po delší dobu.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.