Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Ibišek květ řezaný súdánský

Řezaný květ ibišku pro čaj karkade – výrazně červený, příjemně nakyslý. Na horký i ledový nálev. Botanicky jde o sušené kalichy Hibiscus sabdariffa bohaté na antokyany a ... více o Ibišku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00233
Latinský názevHibiscus sabdariffa
Bylík.skIbištek sudánsky kvet rezaný

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

-20%
50g
33 Kč27 Kč
100g
48 Kč40 Kč
150g
58 Kč48 Kč
200g
71 Kč59 Kč
250g
86 Kč71 Kč
300g
101 Kč84 Kč
400g
128 Kč106 Kč
500g
147 Kč122 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 10 kg | doručíme tento týden
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
  • PPL - výdejní místo doručíme tento týden
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
  • Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
  • Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
  • PPL - na adresu doručíme tento týden
  • GLS - na adresu doručíme tento týden

Vše o Ibišku

Ibišek květ – karkade s jiskřivě červeným nálevem

Hibiscus sabdariffa Hibiscus sabdariffa / Ibišek súdánský

Ibišek květ (Hibiscus sabdariffa) jsou sušené zdužnatělé květní kalichy, ze kterých vzniká ikonický nápoj karkade. V šálku zaujme sytě červenou barvou, osvěžující nakyslou chutí a plnou vůní připomínající brusinky. Díky přirozenému obsahu fenolických látek je oblíbený jako každodenní čaj – v zimě hřejivý, v létě ledově osvěžující.

Co vlastně pijete

Nálev se připravuje z kalichů rostliny Hibiscus sabdariffa, která pochází z tropické Afriky a dnes se pěstuje v mnoha teplých oblastech světa. Kalichy jsou bohaté na antokyany (barviva dávající sytě červený odstín) a další polyfenoly, které se do nápoje snadno uvolní i při krátké maceraci. Výsledkem je nápoj s čistým, jiskřivým projevem a příjemným kyselým závěrem.

Chuť a použití v kuchyni

Ibišek vytváří výrazně červený nálev s ovocnou, lehce svíravou a svěže kyselou chutí. Skvěle funguje samotný, s plátkem citrusů, i jako základ domácích limonád či punčů bez alkoholu. V teplé kuchyni poslouží jako přirozené „červené barvivo“ do sirupů, želé, zmrzlin a ovocných dezertů. Ledová varianta (cold brew) zdůrazní čistotu a šťavnatost, horký nálev zase zvýrazní kořeněné tóny – výběr je jen na vás.

Jemně k tělu

V tradičním bylinkářství se ibišek oceňuje pro osvěžující povahu a harmonické působení. Při pravidelném pití může přispívat k osvěžení těla, může přispívat k vylučování vody z organizmu, může přispívat k normální činnosti cévní soustavy (pocit těžkých nohou), může přispívat k normální funkci dýchacího systému a může přispívat k normální funkci střevního traktu. Z hlediska každodenní pohody se také uvádí, že může přispívat k tonusu a vitalitě.

Odkud pochází a proč je tak červený

Hibiscus sabdariffa je původem ze západní Afriky; historicky se rozšířil do Asie i Karibiku a dnes je běžně pěstován v mnoha teplých regionech. Sytě červenou barvu dávají nálevu antokyany – zejména delphinidin- a cyanidin-sambubiosidy – a přirozené organické kyseliny, které vytvářejí charakteristickou jiskru chuti.

Tipy pro každodenní pití

  • Horký i studený: ibišek vyniká jako zimní šálek i jako ledový nápoj; skvěle si rozumí s pomerančem či citronem.
  • Využití v receptech: sirupy, želé, ovocné saláty, domácí limonády nebo jako přírodní barvivo a ochucovadlo do dezertů.

Účinné látky

Kalichy Hibiscus sabdariffa přirozeně obsahují fenolické látky – zejména antokyany (např. delphinidin-3-O-sambubiosid a cyanidin-3-O-sambubiosid), dále organické kyseliny (hibisková, citronová, jablečná) a aromatické složky odpovědné za svěží, nakyslou chuť a sytě červený nálev.

Výskyt

Rostlina Hibiscus sabdariffa (roselle, sléz africký) pochází pravděpodobně ze západní Afriky a dnes se pěstuje v celé tropické a subtropické oblasti (Afrika, Asie, Karibik). Botanicky se používají sušené zdužnatělé květní kalichy. Informace není spolehlivě doložena pro konkrétní šarži původu.

Lidové názvy Ibišku

tato bylina je známá též pod názvy čínská růže

Příprava Ibišku

🫖 Nálev (čaj): 1 čajová lžička na 250 ml vroucí vody, louhovat 8–10 minut, sceďte. (Pro konvici 1 l ~ 1 polévková lžíce.)

🧊 Ledový nápoj (cold brew): 2 polévkové lžíce na 1 l studené vody, louhovat v lednici 6–8 hodin, sceďte a dochuťte (med/cukr, citron).

🍊 Tipy: skvělé s pomerančem či citronem; pro sirup svařte silnější nálev s cukrem 1:1. Dle chuti kombinujte se skořicí, zázvorem nebo mátou.

Dávejte si pozor!

Nepřekračujte běžné dávkování pro čaj. Osoby s nízkým krevním tlakem a lidé užívající léky konzultují užívání s odborníkem. Není určeno dětem do 3 let. Těhotné a kojící ženy se o použití poradí se specialistou.

Slevy a tipy

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Pampeliškakořen

Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) je ceněn pro podporu ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Meruňkysířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

­-10%

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Len hnědýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Co vás zajímá o Ibišku

    Dotazy k bylinkám

  • Mohu smíchat sušenou směs ibišku se směsí hlohu, jaký poměr ?

    Ano, ibišek a hloh lze bez problémů smíchat, protože se dobře doplňují jak chuťově, tak svými vlastnostmi. Ibišek dodá směsi svěží, lehce kyselou chuť a hloh ji zjemní svými jemnými ovocnými tóny.

    Doporučený poměr:
    Pokud chcete vyváženou chuť i účinky, doporučuji 2:1 ve prospěch hlohu (například 2 díly hlohu a 1 díl ibišku).

    Pokud preferujete kyselejší nálev, můžete poměr upravit na 1:1 nebo přidat více ibišku.

    Směs připravíte stejně jako běžný čaj – 1 čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 10–15 minut. Pokud je čaj příliš kyselý, můžete ho osladit medem nebo přidat kousky sušeného jablka.

  • Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.

    Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:

    Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.

    Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.

    Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.

    Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.

    Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).

    Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.

  • Koupil jsem si Ibišek květ řezaný. Chutná to trochu sladce, je v tom cukr? Je do produktu nějak přidáván?

    Ibišek (Hibiscus sabdariffa) je bylina, která je známá svou mírně kyselou a osvěžujícím chutí. Někteří lidé mohou vnímat chut' ibišku jako lehce sladkou, ale to je přirozená chuť samotné byliny. Ibišek není nijak přislazován.

  • Nabízíte sušené květy klitorie ternatské nebo-li motýlí hrachový květ? Dají se tyto byliny něčím nahradit?

    Květy klitorie ternatské a motýlí hrachový květ jsou využívány především pro svou výraznou modrou barvu, kterou do potravin dodávají. Existují však i jiné bylinky, které mohou sloužit jako potravinářské barvivo a nahradit je. Tyto bylinky nejsou u dodavatelů bohužel běžně dostupné.

    Bohužel, neexistuje žádná česká bylinka, která by mohla nahradit modrou barvu potravinářských výrobků. V přírodě se totiž běžně nevyskytují rostliny, které by produkovaly modrou barvu. Modrá barva potravinářských výrobků se získává zpravidla synteticky, pomocí chemických látek.

    Bylinky které mabízíme a můžou být náhradou barviv je například kurkuma, která dodává jídlu zlatavý odstín, nebo skořice, která může dodat potravinám hnědou až červenou barvu. Také se používají květy ibišku, které dodávají červenou barvu, a šafrán, který je výborným zdrojem žluté barvy.

    Je však důležité si uvědomit, že každá bylina má své specifické vlastnosti a chuť, takže nahrazování bylinek by mohlo ovlivnit chuť i vůni jídla. Proto by mělo být nahrazování bylinek zvaženo a případně vyzkoušeno v malém množství před použitím v celém jídle.

     

     

  • Můžu si smíchat ginko, zelený čaj, jasmín a ibišek?

    Ano, můžete si tyto bylinky smíchat do čajové směsi. Tyto bylinky mají různé účinky a chutě, takže by mohly vytvořit zajímavou a chutnou kombinaci. Pokud máte konkrétní důvod pro užívání těchto bylinek, můžete přizpůsobit poměr jednotlivých bylinek podle toho, který účinek potřebujete posílit.

Na co se nás zákazníci ptají...

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověď? Napište nám, rádi odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.