Ibišek květ řezaný súdánský
Řezaný květ ibišku pro čaj karkade – výrazně červený, příjemně nakyslý. Na horký i ledový nálev. Botanicky jde o sušené kalichy Hibiscus sabdariffa bohaté na antokyany a ... více o Ibišku
| Druh zboží | Doplněnk stravy |
|---|---|
| Kód zboží | 00233 |
| Latinský název | Hibiscus sabdariffa |
| Bylík.sk | Ibištek sudánsky kvet rezaný |
Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
- PPL - výdejní místo doručíme tento týden
- Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
- Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
- Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
- PPL - na adresu doručíme tento týden
- GLS - na adresu doručíme tento týden
Vše o Ibišku
Ibišek květ – karkade s jiskřivě červeným nálevem
Hibiscus sabdariffa /
Ibišek súdánský
Ibišek květ (Hibiscus sabdariffa) jsou sušené zdužnatělé květní kalichy, ze kterých vzniká ikonický nápoj karkade. V šálku zaujme sytě červenou barvou, osvěžující nakyslou chutí a plnou vůní připomínající brusinky. Díky přirozenému obsahu fenolických látek je oblíbený jako každodenní čaj – v zimě hřejivý, v létě ledově osvěžující.
Co vlastně pijete
Nálev se připravuje z kalichů rostliny Hibiscus sabdariffa, která pochází z tropické Afriky a dnes se pěstuje v mnoha teplých oblastech světa. Kalichy jsou bohaté na antokyany (barviva dávající sytě červený odstín) a další polyfenoly, které se do nápoje snadno uvolní i při krátké maceraci. Výsledkem je nápoj s čistým, jiskřivým projevem a příjemným kyselým závěrem.
Chuť a použití v kuchyni
Ibišek vytváří výrazně červený nálev s ovocnou, lehce svíravou a svěže kyselou chutí. Skvěle funguje samotný, s plátkem citrusů, i jako základ domácích limonád či punčů bez alkoholu. V teplé kuchyni poslouží jako přirozené „červené barvivo“ do sirupů, želé, zmrzlin a ovocných dezertů. Ledová varianta (cold brew) zdůrazní čistotu a šťavnatost, horký nálev zase zvýrazní kořeněné tóny – výběr je jen na vás.
Jemně k tělu
V tradičním bylinkářství se ibišek oceňuje pro osvěžující povahu a harmonické působení. Při pravidelném pití může přispívat k osvěžení těla, může přispívat k vylučování vody z organizmu, může přispívat k normální činnosti cévní soustavy (pocit těžkých nohou), může přispívat k normální funkci dýchacího systému a může přispívat k normální funkci střevního traktu. Z hlediska každodenní pohody se také uvádí, že může přispívat k tonusu a vitalitě.
Odkud pochází a proč je tak červený
Hibiscus sabdariffa je původem ze západní Afriky; historicky se rozšířil do Asie i Karibiku a dnes je běžně pěstován v mnoha teplých regionech. Sytě červenou barvu dávají nálevu antokyany – zejména delphinidin- a cyanidin-sambubiosidy – a přirozené organické kyseliny, které vytvářejí charakteristickou jiskru chuti.
Tipy pro každodenní pití
- Horký i studený: ibišek vyniká jako zimní šálek i jako ledový nápoj; skvěle si rozumí s pomerančem či citronem.
- Využití v receptech: sirupy, želé, ovocné saláty, domácí limonády nebo jako přírodní barvivo a ochucovadlo do dezertů.
Účinné látky
Kalichy Hibiscus sabdariffa přirozeně obsahují fenolické látky – zejména antokyany (např. delphinidin-3-O-sambubiosid a cyanidin-3-O-sambubiosid), dále organické kyseliny (hibisková, citronová, jablečná) a aromatické složky odpovědné za svěží, nakyslou chuť a sytě červený nálev.
Výskyt
Rostlina Hibiscus sabdariffa (roselle, sléz africký) pochází pravděpodobně ze západní Afriky a dnes se pěstuje v celé tropické a subtropické oblasti (Afrika, Asie, Karibik). Botanicky se používají sušené zdužnatělé květní kalichy. Informace není spolehlivě doložena pro konkrétní šarži původu.
Lidové názvy Ibišku
tato bylina je známá též pod názvy čínská růže
Příprava Ibišku
🫖 Nálev (čaj): 1 čajová lžička na 250 ml vroucí vody, louhovat 8–10 minut, sceďte. (Pro konvici 1 l ~ 1 polévková lžíce.)
🧊 Ledový nápoj (cold brew): 2 polévkové lžíce na 1 l studené vody, louhovat v lednici 6–8 hodin, sceďte a dochuťte (med/cukr, citron).
🍊 Tipy: skvělé s pomerančem či citronem; pro sirup svařte silnější nálev s cukrem 1:1. Dle chuti kombinujte se skořicí, zázvorem nebo mátou.
Dávejte si pozor!
Nepřekračujte běžné dávkování pro čaj. Osoby s nízkým krevním tlakem a lidé užívající léky konzultují užívání s odborníkem. Není určeno dětem do 3 let. Těhotné a kojící ženy se o použití poradí se specialistou.
Slevy a tipy
Pampeliškakořen
Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) je ceněn pro podporu ... více
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Co vás zajímá o Ibišku
Mohu smíchat sušenou směs ibišku se směsí hlohu, jaký poměr ?
Ano, ibišek a hloh lze bez problémů smíchat, protože se dobře doplňují jak chuťově, tak svými vlastnostmi. Ibišek dodá směsi svěží, lehce kyselou chuť a hloh ji zjemní svými jemnými ovocnými tóny.
Doporučený poměr:
Pokud chcete vyváženou chuť i účinky, doporučuji 2:1 ve prospěch hlohu (například 2 díly hlohu a 1 díl ibišku).Pokud preferujete kyselejší nálev, můžete poměr upravit na 1:1 nebo přidat více ibišku.
Směs připravíte stejně jako běžný čaj – 1 čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 10–15 minut. Pokud je čaj příliš kyselý, můžete ho osladit medem nebo přidat kousky sušeného jablka.
Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.
Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:
Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.
Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.
Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.
Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.
Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).
Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.
Koupil jsem si Ibišek květ řezaný. Chutná to trochu sladce, je v tom cukr? Je do produktu nějak přidáván?
Nabízíte sušené květy klitorie ternatské nebo-li motýlí hrachový květ? Dají se tyto byliny něčím nahradit?
Květy klitorie ternatské a motýlí hrachový květ jsou využívány především pro svou výraznou modrou barvu, kterou do potravin dodávají. Existují však i jiné bylinky, které mohou sloužit jako potravinářské barvivo a nahradit je. Tyto bylinky nejsou u dodavatelů bohužel běžně dostupné.
Bohužel, neexistuje žádná česká bylinka, která by mohla nahradit modrou barvu potravinářských výrobků. V přírodě se totiž běžně nevyskytují rostliny, které by produkovaly modrou barvu. Modrá barva potravinářských výrobků se získává zpravidla synteticky, pomocí chemických látek.
Bylinky které mabízíme a můžou být náhradou barviv je například kurkuma, která dodává jídlu zlatavý odstín, nebo skořice, která může dodat potravinám hnědou až červenou barvu. Také se používají květy ibišku, které dodávají červenou barvu, a šafrán, který je výborným zdrojem žluté barvy.
Je však důležité si uvědomit, že každá bylina má své specifické vlastnosti a chuť, takže nahrazování bylinek by mohlo ovlivnit chuť i vůni jídla. Proto by mělo být nahrazování bylinek zvaženo a případně vyzkoušeno v malém množství před použitím v celém jídle.
Můžu si smíchat ginko, zelený čaj, jasmín a ibišek?
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky
