Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

25 chutí směs koření

Aromatická směs 25 chutí se 25 pečlivě volenými složkami. Vyniká vyváženou chutí a vůní, ideální na grilování a pečení masa, do marinád, gulášů, omáček, salátů či ... více o 25 chutích

Kód zboží 04572
Bylík.sk25 chutí zmes korenia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
46 Kč
100g
68 Kč
150g
84 Kč
200g
105 Kč
250g
127 Kč
300g
149 Kč
400g
190 Kč
500g
221 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: 3-4 dny | doručíme do 10.12.
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme do 10.12.
  • PPL - výdejní místo doručíme do 10.12.
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme do 10.12.
  • Balíkovna - na adresu doručíme do 10.12.
  • Zásilkovna - na adresu doručíme do 10.12.
  • PPL - na adresu doručíme do 10.12.
  • GLS - na adresu doručíme do 10.12.

Vše o 25 chutích

25 chutí – univerzální směs koření pro gril i kuchyň

25 chutí je vyvážená směs hned pětadvaceti ingrediencí, která v kuchyni nahradí několik jednotlivých koření najednou.

/ 25 chutí

V receptuře najdete mimo jiné papriku, kurkumu, koriandr, římský kmín, pískavici (fenugreek), kardamom, hřebíček, nové koření, zázvor, skořici, bílý pepř, fenykl, kmín, sezam, hořčici, celer, mátu, majoránku i špetku chilli; obsahuje také jemnou sůl (max. 18 %) a třtinový cukr pro doladění chuti.

Směs je navržená tak, aby po jediném posypání přinesla do jídla plnost a hloubku. Sladce kořenitá linka papriky a skořice se potkává s příjemnou citrusovou svěžestí koriandru, teplým zabarvením kurkumy a zázvoru a lehkou pikantností chilli. Aromatické koření jako hřebíček, nové koření, kardamom a muškátový květ přidává „výšky“, zatímco římský kmín, fenykl a klasický kmín vytvářejí sytý základ. Sezam, hořčice a celer dotvářejí charakter a podtrhují masité i zeleninové chutě.

Kde směs zazáří

Svým charakterem se 25 chutí hodí především na grilování a pečení různých druhů masa – od kuřete přes vepřové až po hovězí. Stejně dobře pracuje v marinádách, v masových omáčkách a guláších. Ve studené kuchyni dodá záblesk kořeněné vůně do pomazánek, těstovinových i zeleninových salátů. Skvělá je také na pečené zelenině (květák, batáty, mrkev) nebo do rýže a bulguru, kde pár špetek promění jednoduchou přílohu v chuťově zajímavou součást talíře.

Jak s 25 chutěmi pracovat

Pro suché kořenění masa (tzv. rub) maso nejprve lehce potřete olejem, aby se směs lépe přichytila, a poté rovnoměrně posypte. U marinád promíchejte koření s olejem, kyselou složkou (např. citronová šťáva či jogurt) a trochou sladidla – směs tak lépe obalí suroviny a přenese chuť do hloubky. U kyselých marinád je obecně vhodné nechat maso odležet spíše několik hodin než celý den; u nekyselých je doba delší, ale přínos marinace se nad 24 hodin obvykle nezvyšuje.

Chuťový profil pod lupou

  • Teplé koření: paprika, kurkuma, zázvor a skořice přidají barvu a kulatou sladce kořenitou linku.
  • Voňavé akcenty: hřebíček, kardamom, muškátový květ, nové koření a bílý pepř přinášejí komplexnost a „výšku“.
  • Základ směsi: římský kmín, fenykl a kmín vytvářejí sytý, lehce oříškový podklad.
  • Bylinkové tóny a jemná pikantnost: majoránka, máta, chilli a hořčice směs uzavírají a pomáhají chuti „vystoupit“.

Praktické tipy

Směs už obsahuje sůl (max. 18 %), proto další solení přizpůsobte receptu. Pro intenzivnější vůni můžete 25 chutí krátce rozvonět na rozehřáté pánvi s olejem a hned poté přidat hlavní suroviny. Při grilování suché koření naneste bezprostředně před tepelnou úpravou; při pečení v troubě je možné koření promíchat s olejem a vytvořit pastu, která se na povrchu krásně zapeče.

Rychlý recept: Čarodějná kuřecí křidélka 25 chutí

Tento jednoduchý recept zvýrazní kořeněnou, lehce pikantní a příjemně voňavou povahu směsi. Ideální pro gril i troubu – výsledkem jsou šťavnatá křidélka se zlatavou kůrkou.

  • 1 kg kuřecích křidélek
  • 2 lžíce směsi 25 chutí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lička medu
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • špetka soli dle chuti

Postup: 1) V míse smíchejte olej, citron, med, česnek a směs 25 chutí. 2) Přidejte křidélka, dobře promíchejte a marinujte 1–3 hodiny v lednici. 3) Pečte na 200 °C 30–35 minut (na grilu střední žár 20–25 minut), v polovině obraťte a potřete zbytkem marinády. 4) Podávejte s pečenými bramborami nebo salátem; na závěr můžete zlehka posypat sezamem.

Klíčová slova: 25 chutí, směs koření, grilování, pečení masa, marináda, paprika, kurkuma, koriandr, římský kmín, pískavice, kardamom, sezam.

Výskyt

Směs 25 chutí kombinuje koření a bylinky běžné v evropské, blízkovýchodní i jihoasijské kuchyni. Původ jednotlivých složek ani země míchání u tohoto produktu nejsou výrobcem veřejně specifikovány. Informace není spolehlivě doložena.

Lidové názvy 25 chutí

25 chutí, univerzální kořenicí směs

Příprava 25 chutí

🍗 Suché kořenění (rub): maso lehce potřete olejem, zasypte směsí 25 chutí a nechte 15–60 min odpočinout. Grilujte/pečte do propečení.

🫙 Marináda: 2 lžíce směsi + 3 lžíce oleje + 1–2 lžíce citronové šťávy/jogurtu + špetka cukru. Promíchejte, naložte maso či zeleninu na 1–6 hodin.

🍲 Omáčky a guláše: 1–2 lžičky na 1 porci, krátce rozvonět na tuku a poté podlít.

Dávejte si pozor!

Obsahuje sůl (max. 18 %) a alergeny: sezam, hořčici a celer. Uchovávejte v suchu a po použití obal pečlivě uzavírejte. Další solení přizpůsobte chuti pokrmu.

Slevy a tipy

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Ginkgo bilobalist

Ginko biloba zlepšuje paměť, zvyšuje mozkovou činnost a pomáhá ... více

­-20%

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

­-20%

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

­-10%

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Ostružiníklist

Listy ostružiníku se díky obsahu tříslovin používají při lehčích ... více

­-15%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.